ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Sluta cykla med bländande lysen

Bländad · 16 Nov 2014
Uppdaterad 16 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

"Om du har en stark lampa på din cykel, tänk på dina medtrafikanter," uppmanar signaturen "Bländad".
"Om du har en stark lampa på din cykel, tänk på dina medtrafikanter," uppmanar signaturen "Bländad".Foto: TT

Det är bra att de flesta har förstått att det är en bra grej med cykelbelysning (det är dessutom lag på det vid körning i mörker), men det kan också gå till överdrift. För nu har den senaste trenden bland cyklisterna tagit rejäl fart. Jag talar om att ha extremt starka cykellyktor på upp mot 2 000 lumen inne i stan (att jämföra med en 60 W glödlampa som ger ca 700-800 lumen). En del kompletterar dessutom med hjälmstrålkastare. Varför? I skogen efter skymning kan det vara motiverat, men inte på belysta cykelbanor. Det är vansinne att köra omkring inne i stan med dessa hellysen då de bländar så pass mycket att det i vissa fall innebär ren trafikfara. 

Trafikförordningen kapitel tre, 67 §: ”Lyktor och strålkastare får inte användas på sådant sätt att andra förare kan bländas.”

Om du har en stark lampa på din cykel, tänk på dina medtrafikanter och se till att den är vinklad rätt eller har möjlighet till avbländning. 

klar

Artikellänk är kopierad

Bländad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro