ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Sluta döma de som flyger – de kanske inte har råd att sluta

· 15 Jul 2019
Uppdaterad 15 Jul 2019

Är det inte väldigt enkelt att moralisera över att andra flyger om du själv inte har ett behov att flyga?, skriver Bodil Keisu. Foto: Unsplash, privat


Är det inte väldigt enkelt att moralisera över att andra flyger om du själv inte har ett behov att flyga?, skriver Bodil Keisu.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Detta är en debattartikel.

Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Semestern är i full gång och många har redan hunnit ta flyget utomlands trots att det är skadligt för klimatet. Vi vet att vi helst bör stanna på marken och flyga mindre. Detta är dock en samhällelig utmaning och inte ett individuellt problem och ingenting blir heller bättre att skuldbelägga andra.

quotation startVäldigt enkelt att stolt berätta för vänskapskretsen att man beslutat sig för att sluta flyga om man har vinterbonade lantställen (i plural).quotation end

Har man tillgång till rekreation i Sverige i form av lantställen, fjällstugor, farbröder på Gotland eller mormödrar på Österlen är det inte svårt att låta bli att flyga.

Och jag kan inte låta bli att ställa frågan: Är det inte väldigt enkelt att moralisera över att andra flyger om du själv inte har ett behov att flyga? Det är som att håva in applåder och känna sig som Jesus på korset för att man “valt att inte skaffa barn på grund av klimatet”. Jag tror att det är osannolikt att någon som längtar mycket efter barn någonsin skulle avstå från det av miljöskäl. På samma sätt är det väldigt enkelt att stolt berätta för vänskapskretsen att man beslutat sig för att sluta flyga om man har vinterbonade lantställen (i plural) och hela sin familj inom en enkel tågresas räckhåll eller ännu bättre: i samma stad.

Trenden är tydlig: flygandet har gått ner lite. Den välutbildade medelklassen har börjat förstå att avstå Londonhelgen med döttrarna och kanske ta in på spa istället under höstlovet och skidresan går till Åre eller till Norge istället för Alperna. Kvar har vi en utarbetad arbetarklass som får hatkommentarer när de instagrammar sin Thailandsresa eller när de reser till andra sidan jorden för att träffa sina föräldrar, syskon och kusiner för första gången på två år. Rekreationen kommer alltid att vara viktigt och för vissa är det svårare att vila ut sig på bästa miljövänliga sätt av olika skäl än för andra.

Den medvetna medelklassen i form av moralentrepenörer med tid, pengar, ork och lantställen äcklas över hur andra flyger till Thailand under julledigheten, skriver Bodil Keisu. Foto: UnsplashFoto: unsplash

Vi ser hur den medvetna medelklassen i form av moralentrepenörer med tid, pengar, ork och lantställen äcklas över hur andra flyger till Thailand under julledigheten eller till Turkiet på sommaren. Men jobbar du i ett lager under jord åtta timmar om dagen, sex dagar i veckan (extrapengar på söndagar!) hela året kan en resa utomlands kännas lockande. Solljus, värme och chefen kan inte ringa in dig. Samtidigt har medelklassen åkt med sin nyköpta elbil till fritidshuset i vacker havsmiljö där de får tid att umgås, ladda batterierna och känna sig som klimathjältar.

Jag vill inte missförstås: jag hatar flyget och jag tycker inte man ska flyga, men istället för kollektiva häxbål kräver jag politiska lösningar. Dels behövs riktigt hög flygskatt, mycket billigare tåg och att smarta miljöbeslut premieras men det krävs också bättre arbetsförhållanden, sex timmars arbetsdag och bra bostäder för alla med tillgång till grönområden. Det måste även bli mer tillgängligt att semestra i Sverige även om du inte äger ett lantställe. Så kan vi på bästa sätt möta klimatfrågan och på bred front minska flygandet.

pil
Om skribenten

Ålder: 20 år. Bor: I Stockholm. Gör: Student.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro