ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sluta dumpa er skit i våra parker

Hillevi Wahl · 12 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det slår aldrig fel. Så fort solen skiner blir det picknick i parkerna med pastasallader, engångsgrillar och lådvin. Och så fort solen går ner ser hela Stockholm ut som en enda stor sopstation. Kommer man ut i någon av parkerna en sommarmorgon tror man inte sina ögon. Det är sopberg efter sopberg med grillar, matrester, krossade flaskor och brännskadade gräsmattor och kvarlämnade kläder så långt ögat når. Till och med stolar, bord, parasoll och trasiga toalettstolar (!) lämnas kvar.

Vad håller folk på med?

På Parkförvaltningen och Trafikkontoret gör de allt de kan för att hålla jämn takt och röja undan eländet. Minst hundra miljoner om året av våra skattepengar går åt till att agera städkärringar efter alla skräpnissar och slarvmajor som dumpat sin skit på allmän plats. Och många är vi som tvingats släcka livsfarliga bränder efter de där förbaskade engångsgrillarna.

Har folk ingen skam i kroppen längre? Är det lådvinet som gör alla så lobotomerade att de glömmer ta sitt eget skräp med sig hem? Eller är folk så egocentriska nuförtiden att de bara bryr sig om sig själva?

”Mamma, man får ju inte skräpa ner i naturen!”, säger min sexåring. Jag försöker förklara att det är förbjudet, men att en del vuxna gör sådär ändå. ”Kommer inte polisen och tar dem då?”

Himla bra fråga. Så här står det i miljöbalken, (29 kapitlet, paragraf 7): ”Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år.”Varför inte använda det lagutrymmet och sätta in ett gäng poliser som patrullerar i Stockholms parker varma sommarkvällar och bötfäller lagöverträdarna med tusen spänn, omedelbart? Efter några sådana razzior torde vi bli av med problemet och tjäna in ett antal miljoner.

Släng gärna in några ”vanliga” sopspioner också. Runt parkerna gör de mycket mer nytta än när de jagar pensionärer som lägger en stekpanna i fel återvinningsstation.

+ SVT-dokumentären ”Roslings värld.” Professorn i folkhälsa, Hans Rosling har gjort en osannolik global succé – och förändrat hela min världsbild.

– Engångsgrillar. Förbjud eländet, de gör ingen människa glad ändå.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro