ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sluta hylla mobbaren Zlatan

Lisa Magnusson · 8 Jun 2016
Uppdaterad 8 Jun 2016

Foto: Montage/TT/Marcus Ericsson


klar

Artikellänk är kopierad

Alla älskar vi en bra berättelse. Och vilken berättelse är väl bättre än den om en förortskille som lyckas bli en av världens bästa fotbollsspelare? Som går från noll till allt, och dessutom behåller sin attityd av kaxig underhund hela vägen?

Han heter Ibrahimovic i efternamn, men för det svenska folket är han rätt och slätt Zlatan. Och han krusar ingen, särskilt inte journalister. ”Fy fan vad ful du är”, säger han till en reporter. ”Fan vad du luktar illa”, till en annan.

►LÄS MER: Lisa Magnusson: Därför är utegångsförbud i förorten en dum idé

Det där dryga sättet har blivit en del av hans varumärke. Hans senaste reklamfilm går exempelvis ut på att svenska landslaget sitter och glor på en Ica-film, varpå Zlatan släntrar förbi och slår till en lagkamrat över huvudet. "Varför kollar ni på det Ica-skitet?”, frågar han. Säger att han vill se ”allt utom Ica”. I en reklam från Ica. Hahaha! Sådan är han, Zlatan. Kaxig. Och överallt.

På ett gigantiskt foto som välkomnar turister på Arlanda flygplats. I min sambos Svenska för invandrare-lärobok. I tv-nyheterna (”Han börjar bli gammal, kommer han att sluta till hösten?”). När jag bodde utomlands lyste folk jämt upp när jag sade att jag kom från Sverige: ”Sweden? I love Zlatan!” 

Ja, vem gör inte det. 

Jag har ofta mysryst åt Zlatan-hyllningarna på Youtube. De som visar hur snäll han är mot barn. Så sent som häromveckan rördes jag över ett nytaget foto där han sitter i försommargrönskan och signerar en överlycklig liten fotbollstjejs tröja.

Frågan är bara vad sådana små vänligheter är värda, när han samtidigt gör tydligt att han tycker att damfotboll inte är värt ett skit. ”De kan få en cykel med min autograf så blir det bra”, sade han om damlaget för några år sedan.

Sportjournalisterna konfronterar honom inte, förmodligen för att han är känd för att bojkotta hela tidningar i åratal för minsta kritik. Så det blir inga följdfrågor. I stället listas dyngan han sprider som exempel på hur oerhört kul han är. Det är ”Zlatan-klassiker”! ”Zlatans skönaste citat”!

LÄS MER: Lisa Magnusson: Gabriel Wikström är skadligare än rökning

Han är känd för att slå och sparka sina lagkamrater. Och i det senaste avsnittet av Alex & Sigges podcast berättar Alex Schulman om hur Zlatan ska ha sagt till en nervös tonårskille som fick vara med på en match: ”Gå nu hem och skriv i din dagbok att du fått spela med Zlatan. För det kommer aldrig hända igen.”

När slutar sådant att vara charmigt kaxigt? Förmodligen när underhunden blivit en alfahanne. När han slår nedåt, från en maktposition.

Zlatan påminner om livsdevisen som jag formade under mina år som servitris: Hur en människa behandlar dem som hon anser står under henne säger allt om den hon är. Men det säger också något om omvärlden när den bara flinar nervöst och låter översittaren hållas.

+ Abba, detta grovt underskattade band, återförenades äntligen på scen! I Berns salonger, nu i helgen!

- Det rörde sig om en privat fest av det slag. Så gissa vem som missade allt.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro