ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Sluta kalla mina instagrambilder för träningshets

Petra Månström · 5 Jan 2017
Uppdaterad 4 Jan 2017

Foto: REUTERS/Aly Song/Karin Grip


Det fanns en tid då jag avskydde träning och var sämst i klassen på löpning. Sedan bestämde jag mig för att sluta tycka synd om mig själv och försöka hitta ett förhållningssätt till träning på mina villkor. Är det att träningshetsa? Ja, i så fall så gör jag det gärna, skriver Petra Månström.

klar

Artikellänk är kopierad

En genomsvettig människa som ler lyckligt lutad över löpbandet. En selfie på en nysprungen instagrammare som glatt berättar hur långt och hur fort han har sprungit. En tjej spänner sina biceps medan hon fotograferar sig själv i gymmets spegel.

Hur reagerar du när dessa bilder kommer upp i dina sociala flöden? Blir du peppad och motiverad att själv dra iväg och träna? Eller muttrar du bara något om träningshets och avföljer? Så här års brukar debatten om tränings- och hälsohets gå varm. Jag funderar över varför just tränings- och hälsorelaterade bilder väcker så starka känslor hos människor? Visst, det finns konton där det hela har gått överstyr, där man uppmuntrar ett ideal som är omöjligt att leva upp till för de allra flesta. Men sedan har vi de där kontona där folk tränar för att de mår bra av det och för att de har sett andra vinster än en perfekt kropp.

Varför skulle dessa konton hetsa mer än flöden med fokus på inredning, bakning, raw food, barn eller vad det nu kan vara? Jag minns att jag när jag var singel och barnfri kunde bli tokhetsad av alla putande gravidmagar och gulliga bebisar. Vadå, måste man ha kids för att bli lycklig? Och varför verkar precis ALLA vara gravida just nu? Träningshets är ju en sommarbris jämfört med vad barnhetsen gjorde med en.

Eller alla inredningsbilder som föreställer interiörer fjärran från min egen, stökiga verklighet i form av missmatchade Ikeamöbler och växande dammråttor. Snacka om inredningshets! Varför rasar ingen mot den växande inredningshetsen på Instagram? Ett ideal som ju är minst lika omöjligt att leva upp till som en retuscherad bikinikropp.

Sedan har vi ju alla perfekta matbilder. Vackert skurna frukter och grönsaker arrangerade så att de liknar konstinstallationer. Ett snäpp (eller ganska många) från min egen verklighet med kälkbacke på osten och tillplattad kaviartub. Hur sjutton hinner folk med att laga all den där maten? Jag orkar inte! ”Perfekt mat”-hets är vad det är!

Tror vi kan komma överens om att kropp och hälsa är känsliga ämnen, långt mer komplicerat än klanderfritt arrangerade vardagsrumsmöbler. Ingen vill känna att man har gjort fel livsval. Ingen vill bli påmind om att det finns andra livsval som kanske är bättre för hälsan. Insikten att för mycket tid på sofflocket är värre för hälsan än rökning kan vara väldigt jobbig.

”Lätt för dig att säga som du gör när du redan är igång och tränar!” får jag höra ibland i kommentarsfält och live. Ja, det är det kanske. Men det fanns en tid då jag avskydde träning och var sämst i klassen på löpning. Sedan bestämde jag mig för att sluta tycka synd om mig själv och försöka hitta ett förhållningssätt till träning på mina villkor. Och det handlar inte om att ha en perfekt kropp eller att leva på kvarg och pulver. Det handlar om att röra på mig på ett sätt som maxar upplevelsen av mitt liv. Är det att träningshetsa? Ja, i så fall så gör jag det gärna.

Petra Månström, journalist och författare

En version av denna text har tidigare publicerats på petramanstrom.se

klar

Artikellänk är kopierad

Petra Månström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro