ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Sluta rynka på näsan åt tjejer som onanerar

Metro · 15 Mar 2016
Uppdaterad 17 Feb 2017

Foto: Privat


Onani är en naturlig del av killars uppväxt. Genant, men normal. Många tjejer får däremot aldrig lära sig att deras tillfredsställelse ska vara lika självklar som killarnas. Sexualundervisningen måste lära unga tjejer att de är lika viktiga som killar när det kommer till sex, skriver Emelie Jonson.

klar

Artikellänk är kopierad

När jag i början av året skrev att orgasm för tjejer skulle vara en självklarhet mötte jag en del motstånd. Jag påpekade att det kvinnliga könet aldrig fått lära sig att deras sexualitet var lika viktig som det motsatta könets. Kommentarerna glödde, antingen var det jag som hade haft för dåligt sex själv, var okunnig eller bara var en idiotisk feminist som tog upp ett icke-existerande problem. En intressant motbild utgjordes av den positiva respons jag mötte. Alla dessa kvinnor, icke-män, som tackade mig för att jag öppnat deras ögon och satt ord på något de alltid känt av. De tackade mig för att jag tog upp något som faktiskt var tabu. Och om så många kvinnor och unga tjejer identifierar sig med vad jag säger så har motståndsrösterna inte ett uns relevans. När jag säger att kvinnor tidigt blir bestulna på sin sexualitet genom att ingen talar om den så är det just de utsattas åsikt som räknas. De andra saknar faktiskt tolkningsföreträde i frågan.

► LÄS MER: ”Det ska vara en självklarhet för tjejer att få orgasm”

I västvärlden är de flesta kvinnor förskonade från könsstympning. Få familjer funderar över sina döttrars värde på äktenskapsmarknaden. Här är lönegapet mellan könen inte lika stort och kvinnorna har påbörjat sin rättmätiga erövring av de högre maktpositionerna. Det är många som gillar att påpeka just detta, att vi i jämförelse med länder där människor lever under vidriga omständigheter inte har något att klaga på. Vad de glömmer är det faktum att man kan kämpa för mer än en orättvisa. Det ena utesluter inte det andra. Att börja se kvinnor och män som likvärdiga handlar om att täcka alla möjliga områden där kvinnors utrymme är begränsat. Förändra attityder. Detta inkluderar i högsta grad just attityden kring kvinnors sexualitet.

Vi måste ta debatten även här. Onani är en naturlig del av killars uppväxt, visserligen genant men fortfarande normal. I de flesta fall rycker även tjejerna på axlarna åt det, det är underförstått att killar onanerar. Däremot är det ingen som talar om för våra unga tjejer att det är okej för dem att göra detsamma. De får, till skillnad från killarna, inte samhällets acceptans med sig när det kommer till att utforska sin egen kropp innan de låter någon annan göra det. Därav är det inte så konstigt att många i dag anser ett samlag avslutat när killen har fått utlösning. För tjejen har aldrig lärt sig att hennes tillfredsställelse är precis lika viktig, hon har förmodligen inte utforskat det egna könet på samma vis. Därför rynkar så många tjejer på näsan åt andra tjejer som faktiskt onanerar, trots det bristande stödet från samhället. För visst är det egentligen ganska absurt att tjejer äcklas av att andra tjejer gör något som är så extremt normaliserat för det manliga könet att göra? Det har sin grund i vad samhället har lärt dem, eller snarare inte lärt dem.

► LÄS MER: Kvinnor berättar: Så ger ni oss orgasm

Så var är sexualkunskapen som borde lära unga tjejer att de är precis lika viktiga som killarna i sexuella sammanhang? Varför berövas de kontrollen över sin egen sexualitet genom tystnaden kring den? Problemets existens har sin botten i att kvinnan fortfarande, strukturellt sett, är det underordnade könet. Män tar sig friheter och kvinnor skambeläggs när de väl har en sexualitet. Men det är dags att agera. En dag skall vi leva i ett samhälle där bägge parters tillfredsställelse är lika viktig. Där unga människor inte särskiljs på grund av kön, där den ena parten tillåts utforska medan den andra i tysthet lär sig acceptera att den inte bör. Detta gäller självklart i alla former av relationer, inte enbart heterosexuella. Men det är kvinnan som, en gång för alla, skall få äga sin egen sexualitet på riktigt.

Emelie Jonson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro