ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sluta tilltala mig som ett barn

Jonas Helgesson · 29 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Häromdagen var jag i en matbutik och just när jag skulle betala tilltalade kassörskan mig som ett litet barn: ”Ja, förstår du, då blir det 88.50 kr …”. En annan gång i en annan matbutik frågade kassörskan mig - samtidigt som hon log sitt allra gladaste leende - om jag skulle festa till det lite. Jag hade nämligen köpt en dillchipspåse och en lättöl. Jag såg på henne att hon trodde hon hade gjort dagens goda gärning, att vara snäll mot en stackars handikappad. Jag måste också få nämna kvinnan på busshållplatsen som kom fram till mig och samtidigt som hon försökte sig på ett hemmasnickrande teckenspråk började hon bokstavera: K-a-l-l-t u-t-e h-e-l-l-e-r h-u-r? Jag möter nästan varje dag någon som förställer rösten till mig. Och enda förklaringen jag har till att folk gör så är att de tror jag inte bara har ett rörelsehandikapp utan också en intelligensnedsättning av betydande rang. För att jag verkligen ska förstå vad de menar excellerar de i logopedins alla konster. Men bara för att man rör sig annorlunda eller inte har alldeles lätt att uttala bokstäverna ”k” och ”j” betyder inte det att man har rymt ifrån vårdhemmet.Talet är en stor del av vardagen och påverkar vår självkänsla och identitet i stor grad. Om man blir bemött av bebisrösten blir glappet mellan handikappade och icke handikappade inte mindre. Klyftorna ökar. Ibland hör jag argument att man gör så för snällhets skull. Men denna snällhet besudlas ofta till en översnällhet som enligt mig är en konsekvens av bristande kunskap. Vi måste lära oss att förstå olikheter utan att för den skull skapa distans. Vi måste våga närma oss en ”olik” människa med öppet sinne, fritt ifrån onödiga etiketter och felaktiga generaliseringar. Denna tillsynes lilla detalj, att inte på ett naturligt sätt kunna mötas i en vardaglig konversation kan vara förödande för en handikappads självutveckling. Översnällheten behöver övergå till ett förtroende.Låt mig till sist få citera Olof Palme: Därför ligger fördomen alltid på lur, även i ett upplyst samhälle. Den kan blossa upp i ett stickord, en obetänksam replik, en nedrighet i det lilla. Kanske menar den som talar inte så illa. Men för den som träffas kan det riva upp sår som aldrig läks.   + Kvinnan på posten som log åt mig– Kvinnan på posten som log åt mig och sa: ”Va fint att du är här …”

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Helgesson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro