ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sluta tvångsväga våra barn

Hillevi Wahl · 15 Jan 2013
Uppdaterad 15 Jan 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Det råder en hysteri kring barnfetma nu. Var och varannan skolsköterska håller på att tvångsväga barn. Jag har alltid varit en stark motståndare till att man ska väga barn i tid och otid. För det är bara en siffra som inte säger någonting. Det enda man gör är att peka ut barn som underviktiga eller överviktiga. Det är exakt så man skapar dåligt självförtroende och framtida ätstörningar.

Min fasta övertygelse är att det går att se med blotta ögat om barn ser hälsosamma ut. Alla som har barn vet att de kan skjuta i höjden på ett par månader och att en del har mer muskler än andra. Jag känner ett flertal aktiva, sunda barn som tränar flera gånger i veckan och som ändå stämplats av skolsköterskan som överviktiga. Deras fina självförtroenden har blivit knäckta på en eftermiddag. Vansinne!

Om man som förälder är orolig över sitt barns ökande knubbighet så är det klart att man ska ta det på allvar och inte låta det gå för långt. Men peka då inte ut någon i familjen som annorlunda – utan gör det till en rolig familjegrej! 

Det finns mycket man kan göra som förälder:

• Hjälp dem hitta träningsglädjen. Alla barn är olika. Mina barn gillar inte tacklingarna i fotboll och hockey – de tycker det är oförskämt när andra ungar springer rakt in i dem eller tar bollen ifrån dem. Men de har blivit riktiga stjärnor på att springa lopp, rida, fiska, skjuta med gevär och hoppa studsmatta. Om man är stark i kroppen blir man stark i själen.

• Ät middag tillsammans. Detta, som förr var en självklarhet börjar bli ett undantag i familjer där alla familjemedlemmar är på vift på olika aktiviteter eller jobb varje kväll. Häpnadsväckande många barn är vana vid att äta framför tv:n eller på språng från någon aktivitet. Familjer som regelbundet äter middagar tillsammans är hälsosammare och mår bättre. När man hinner se vararandra i ögonen så ser man hur de andra i familjen mår. Ätstörningar är mycket mer ovanliga i familjer som äter middagar tillsammans. 

• Stäng av telefonen och bekräfta era barn. Jag kan bli tokig när jag ser alla smartphoneberoende föräldrar som inte släpper skärmen med ögonen, ens när barnen kliver högst upp i klätterställningen och ropar: ”Titta på mig, mamma, titta vad jag kan!”

”Mmm”, säger mamman eller pappan och lyfter inte ens blicken. 

Eller alla föräldrar som inte kan stänga av mobilen när de hämtar sina barn. Barnen har längtat efter föräldrarna hela dagen, låt det mötet vara ömsesidigt och öppet. Prioritera barnen. Bekräfta!

Våra barn är ofta bara symptombärare i familjen. Det mesta syns tydligare på dem. Tack och lov. Så se barnen, och se vad de behöver och ta chansen att ändra på något som inte funkar.  Gör familjelivet lustfyllt och roligt och få en kickstart på det nya året. Och inte minst, släng ut barnvågarna!

En ny studie av tre miljoner vuxna visar att småfeta lever längre än normalviktiga. Det är inte övervikten i sig som är farlig – utan stillasittandet. Hellre rörlig och småtjock än smal och orörlig.+ Extrakilon bra för hälsan 

 Från och med årsskiftet får inte modeller med ett BMI under 18,5 användas i reklam eller på catwalken i Israel. ”Den största dödsorsaken bland unga israeler i åldrarna 15 till 24 år är anorexia”, säger Rachel Adato, ledamot i parlamentet Knesset.– Ny lag mot smalhetsen

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro