ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sluta utnyttja att människor har mördats, Trump

Göran Greider · 13 Jun 2016
Uppdaterad 13 Jun 2016

Foto: Montage/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Gayklubben Pulse i Orlando, Florida, är inte bara en populär nattklubb. Klubben hade en gång startats till minne av en person som dött i aids och den hade genom åren samarbetat med olika progressiva organisationer och ville vara en del av samhället där den finns. Pulse Club var en del av den breda frihetsrörelse som de senaste tjugo åren flyttat fram positionerna för olika sexuella minoriteter i USA och i västvärlden.

►LÄS MER: Göran Greider: Fel att handla med barn på börsen – tänk om det blir en börskrasch

Det fruktansvärda attentatet mot denna klubb är därför i allra högsta grad ett politiskt attentat, en terrorattack och ett hatbrott mot ett ställe som symboliserade och förkroppsligade hoppet om ett annat, tolerantare samhälle. Mannen som begick dåden begick ingen spontan våldshandling. Han bodde i en annan stad och han ska ha köpt in de vapen han behövde några veckor innan. Enligt uppgift ska han före det brutala attentatet ha meddelat att han stödde Islamska staten.

Islamska staten tog också snabbt på sig massakern. Det betyder inte att massakern ägde rum på order av denna terrororganisation, men IS har uppmanat sina anhängare att begå terrordåd. Än så länge finns ingen klar bild av förövaren i Orlando, men det mesta tyder på att han agerade ensam, men gjorde det med huvudet fullt av fundamentalistiska vanföreställningar. Islamska staten är ett uttryck för religiös fascism, rörelsens ideologi är reaktionär och fundamentalistisk och har ingen plats för sexuella minoriteter.

Och här kommer det absolut sjuka i hela den situation som nu uppstår: De krafter som drar nytta av, och exploaterar detta brutala terrordåd med reaktionära förtecken, det är – andra reaktionära grupper.

Presidentaspiranten Donald Trump var snabbt ute och kommenterade tragedin med att ungefär säga: "Vad var det jag sa?" Han vill förbjuda muslimer från att migrera till USA. Trump är dessutom en varm anhängare av de fria vapenlagar i USA som gör det så förskräckande lätt för våldsverkare att skaffa sig rena rama massförstörelsevapen.

LÄS MER: Göran Greider: Det är inte stökigt i förorten – det är stökigt i Sverige

Detta är alltså situationen: Ett fruktansvärt och reaktionärt dåd mot sexuella minoriteter exploateras av en annan politisk reaktionär. En sorts höger göder en annan sorts höger. Och båda vill utplåna regnbågen. Donald Trump har spätt på den redan existerande rasismen i USA, mot hispanics och mot muslimer och han ser nu sin chans när en brutal massaker begås av en man med afghanska rötter.

Men med regnbågen är det så, att den visar sig som starkast och lyser som klarast efter de stora ovädren. Femtio människor har mördats, ännu fler skadats. Men regnbågen kommer att lysa klarare och de hatiska och de intoleranta vinner inte.

+ Imponerande seger för Stefan Löfven när energiöverenskommelsen står klar. En äkta kompromiss. Alla fick ge och ta.

- Nästa gång försvarsmakten larmar om en främmande ubåt hoppas jag att medierna tar det lite lugnare. Det kan ju röra sig om ett svenskt ljud.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro