ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Slutade dricka alkohol på alla hjärtans dag: Det bästa som har hänt mig

Charlotte Signell · 14 Feb 2017
Uppdaterad 14 Feb 2017
Hade någon berättat för mitt 20-åriga jag att jag skulle varit nykterist vid 35 års ålder hade jag skrattat rått och halsat ännu ett glas rödtjut, skriver Charlotte Signell.

Hade någon berättat för mitt 20-åriga jag att jag skulle varit nykterist vid 35 års ålder hade jag skrattat rått och halsat ännu ett glas rödtjut, skriver Charlotte Signell. Foto: Brennan Linsley/AP, Privat


Det var alla hjärtans dag och jag var på klubb. Men det kändes som att jag var klar. Jag som aldrig lämnade ett ställe innan det stängde ville gå hem. Det var tre år sedan. Efter det har jag inte druckit en droppe alkohol, skriver Charlotte Signell.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var alla hjärtans dag. Eller snarare, det var alla krossade hjärtans mörka natt. Jag var på en källarklubb och precis som så många andra gånger den natten satte dj:n på Broder Daniel. Publiken ylade i extas. Dansgolvet fylldes snabbt och någon knuffade till mig så att jag nästan spillde ut min blaskiga öl. Jag drack som vanligt inte för smakens skull. Ingen dyr ipa här inte. Jag ville bara bli full.

Eller ville jag det? Bli full alltså. Det kändes som att jag var klar. Jag som aldrig lämnade ett ställe innan det stängde ville gå hem. Ville krypa ner i sängen mellan katterna där hemma. Jag ställde ifrån mig ölen och meddelade vännerna att jag skulle dra. De kunde inte bry sig mindre där i dimman.

Det var tre år sedan. Efter det har jag inte druckit en droppe alkohol. Hade någon berättat för mitt 20-åriga jag att jag skulle varit nykterist vid 35 års ålder hade jag skrattat rått och halsat ännu ett glas rödtjut – något jag kallade mitt livselixir. Jag såg mig som en svår beatnikförfattare som vuxit upp hand i hand med alkoholromantiken. Mina förebilder hade alltid varit folk som var trasiga och tog droger. Nykter? Det var ju för torrisar utan liv.

Vi spolar framåt några år. Jag hamnade allt som oftast på psykakuten. Självhatet var enormt och min psykolog gav mig ett år till att leva om jag inte skärpte mig. Mina vänner hade Facebooktrådar om var jag var eftersom jag då och då ”försvann”. Jag mindes sällan vad jag gjort på fyllan och vaknade hos män som kallade mig psykobitch bakom min rygg. Hela mitt väsen genomsyrades av tappad livslust. Jag säger inte att allt var alkoholens fel, men i dag vet jag att nolltolerans gjort underverk för min psykiska hälsa.

Jag kunde först inte ta till mig att jag hade problem med alkoholen. Jag drack aldrig ensam och absolut inte varje dag – vilket var kriterierna för att ha problem enligt mig. Dessutom trodde jag att folk med alkoholproblem nästan uteslutande var män, och betydligt äldre. Men sanningen kom så småningom ikapp mig ju värre konsekvenserna blev.

Från det att jag försökte bli nykter genomgick jag många återfall. Varje gång växte känslan av misslyckande. Det var så svårt att ge upp den där drömmen om det där glaset rödvin som blev två, högst tre och inte slutade med urspårning och kaos. Men en dag klaffade det bara. Tiden var rätt. Jag hade både viljan och styrkan. Jag insåg att jag kan vara precis som jag är – fast nykter! Sippa en root beer och ha trevligt med mina vänner.

Jag har firat varje nykterhetsdag. Första året hyrde jag ett karaokerum och fyllde med smäktande ballader och heliumballonger. Året efter blev det lyxpizza på restaurang och i år blir det mexikansk tacobonanza. Det här är liksom det bästa som hänt mig. Att bli nykter.

Tänk om jag fattat det mycket tidigare? Vad mycket självhat och förnedring jag skulle sluppit.

Charlotte Signell, författare och skribent

pil
Om debattören

• Ålder: 35 år.

• Bor: Bromma.

• Intressen: Djur, böcker och film.

pil
Om debatten

• Drygt 7,5 miljoner svenskar över 15 år dricker alkohol. Det motsvarar cirka 77 procent av befolkningen.

• Drygt 1 miljon svenskar beräknas ha någon form av överkonsumtion av alkohol, så kallat riskkonsumtion eller riskbruk. Av dem är 300 000 beroende i olika hög utsträckning.

• Cirka 2,2 miljoner personer beräknas inte dricka. Nykterister och alla under 15 år hamnar här, även om det finns ungdomar under 15 år som dricker.

Källa: Källa: Systembolaget

klar

Artikellänk är kopierad

Charlotte Signell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro