ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Slutreplik: Nej, köttprotein kan inte ersättas av alger

Galia Zamaratskaia, Anders Karlsson, Jana Pickova · 24 Jan 2019
Uppdaterad 24 Jan 2019
"Ju fler olika livsmedel du äter, desto säkrare att du kan tillgodose alla behov", skriver trion från Sveriges Lantbruksuniversitet.

"Ju fler olika livsmedel du äter, desto säkrare att du kan tillgodose alla behov", skriver trion från Sveriges Lantbruksuniversitet. Foto: Unsplash, pixabay


Människans utveckling bygger på varierad kost. Hela algceller kan inte tillvaratas av våra mag-tarm-processer, skriver Galia Zamaratskaia, Anders Karlsson och Jana Pickova i sin slutreplik i debatten om huruvida människan behöver kött i sin kost.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en slutreplik på det här svaret i debatten om huruvida människan behöver kött i sin kost. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Behov av olika näringsämnen för Homo sapiens baserar sig på vår utvecklingshistoria. För att i tillräcklig takt få tillväxt på muskler och nervsystem, har människan undertryckt vissa metabola funktioner till förmån för andra, liksom andra levande organismer har gjort. Därför är människans grundläggande behov en bra sammansättning av essentiella amino- och fettsyror liksom vitaminer och mineral från en blandad diet. Därmed vill vi säga att en bra balans av alla födoämnen är den viktigaste vägen till människans framgång. Ju fler olika livsmedel du äter, desto säkrare att du kan tillgodose alla behov.

quotation startJu fler olika livsmedel du äter, desto säkrare att du kan tillgodose alla behov.quotation end

När hälften av kalorierna kommer från kolhydrater i form av vete, ris, majs och soja tillsammans med raffinerade oljor som kemiskt extraherats från majs och soja, har den föreslagna veganska kosten inga vidare meriter. De nya produkterna som baseras på vegetabilier och svamp, innehåller tillsatser för att anpassa struktur, tuggmotstånd, smak, färg och annat.

Om alger ska fungera som omega-3 källa, så behöver oljorna ifrån alger extraheras först eftersom hela algceller inte kan tillvaratas av våra mag-tarm-processer. Därför kan vi inte ta upp tillräckligt med omega-3 fettsyror från alger direkt.

SLU arbetar med utveckling av nya smakrika och hälsosamma livsmedel.

Galia Zamaratskaia, samverkanslektor i matens kvalitet och egenskaper vid Institutionen för molekylära vetenskaper, Sveriges LantbruksuniversitetAnders Karlsson, professor i köttvetenskap vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, Sveriges LantbruksuniversitetJana Pickova, professor i livsmedelsvetenskap vid Institutionen för molekylära vetenskaper, Sveriges Lantbruksuniversitet

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Galia Zamaratskaia
Anders Karlsson
Jana Pickova
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro