ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Slutreplik: Syv-konsulenter – vi behöver samarbeta för att skapa ett mer jämställt samhälle

Johan Lindholm · 17 Feb 2017
Uppdaterad 17 Feb 2017
Johan Lindholm gör ett sista inlägg i debatten om studievägledarnas roll för att fackförbundet Byggnads ska få fler kvinnliga medlemmar.

Johan Lindholm gör ett sista inlägg i debatten om studievägledarnas roll för att fackförbundet Byggnads ska få fler kvinnliga medlemmar. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT, Terese Perman/Byggnads


"Målet är att vi ska ha minst 5 procent kvinnor som medlemmar 2022. Idag har vi en procent.", skriver fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

LÄS MER
Replik: Byggbranschen ska inte leta syndabockar

Byggnads jobbar aktivt med att motverka machokultur. Vi informerar, ordnar seminarier, utbildar jämställdhetsansvariga och driver kampanjer. Bland annat. Vi lägger väldigt mycket tid och resurser på att skapa en byggbransch dit alla känner sig välkomna. Inte bara kvinnor och tjejer, utan även minoritetsgrupper.

Så vi har gjort vår hemläxa. Ett av Byggnads prioriterade områden är jämställdhet, och målet är att vi ska ha minst 5 procent kvinnor som medlemmar 2022. Idag har vi en procent.

Visst, vi i Byggnads behöver hjälp med att nå vårt mål. Men det finns också ett större – och viktigare – mål i detta som inte handlar om byggbranschen. Det handlar om visionen om ett jämställt samhälle. Ett samhälle där människor är att fria göra de val som gör dem lyckliga, utan att begränsas av föreställningar om vad som anses manligt eller kvinnligt.

Att kvinnor är underordnade män är en samhällsstruktur som går igen överallt. I våra privatliv. I de skolor där ni SYV:are verkar. På alla arbetsplatser. Alla arbetsplatser. Inte bara ute på byggena.

Däremot så syns denna struktur tydligare hos oss. Inte sällan blir vi blir hårt anklagade. Ofta orättvist, kan jag tycka. För på det hela taget så är det inte värre än på andra ställen. Bara synligare, som sagt, eftersom branschen är så mansdominerad.

Så jag håller fast vid att jag gärna ser att ni SYV:are lyfter frågan om bygg för era kvinnliga elever. Det är nämligen troligare att de aldrig tänkt tanken att välja byggbranschen, än att deras manliga klasskamrater aldrig gjort det. Och så länge vi lever i ett ojämställt samhälle så kommer alla försök att behandla killar och tjejer exakt lika att resultera i att maktstrukturerna upprätthålls. Och det är väl ändå inte det ni SYV:are vill?

Den 10 mars kommer jag att träffa ett gäng SYV:are i Stockholm, och då kommer jag att fortsätta att diskutera det här med dem och även fråga vad ni i skolan behöver av oss som fackförbund för att få fler tjejer att upptäcka byggbranschen. Vår förhoppning är att ni vill hjälpa oss och tjejerna med detta. För ett mer jämställt samhälle och en bättre värld.

Johan LindholmFörbundsordförande, Byggnads

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro