ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Smarta människor väljer vego

Rickard Söderberg · 21 Jan 2016
Uppdaterad 21 Jan 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Jag minns det som igår. Jag minns doften av stekbord och rostat bröd när jag senast blev serverad en hamburgare. Och jag minns hur en högljudd fråga tyst formulerades i mitt inre: "Vill du vara en del av detta, Rickard?"

Mitt svar kommer jag aldrig glömma, för det är detsamma än i dag: Nej, jag vill inte äta något som har en mamma och en pappa. Jag slängde resten av hamburgaren, och har inte ätit kött sedan dess. Det var 27 år sedan.

► LÄS MER: Rickard Söderberg: "Mitt nyårslöfte är att tro på godheten – vad är ditt?"

Denna vecka är ett tabberas för alla som vill utöka sitt gröna kulinarium. Slabbvegon har ett helt nytt utbud på en klimatsatsande hamburgerkedja att glufsa sig igenom, och yogaveganen kan pynta håret med grönkål och mindfulläta i SVT:s nya Vegorätt. Själv vill jag bara påminna om att lite är bättre än inget alls. För att äta vego är nämligen inte svart eller vitt. Det är grönt.

Kött är den enskilt största CO2-ekvivalenta klimatstörande orsaken, och i en värld där FN förutspår uppemot en miljard (!) klimatflyktingar år 2050 är ingen vällagad värphöna i världen värd att bidra till en sådan humanitär katastrof.

Dessutom vill jag ogärna låta mina möss Adam och Steve utsättas för industriellt avrättande. Jag vill inte ens skjuta dem när de har det som bäst med sin frukostgröt. För inget smörstekt småvilt smakar så smaskigt som att se lyckan hos dem när de kryper upp i min famn och letar efter en gömd jordnöt. Nu råkar de vara möss, men i min värld gäller samma resonemang ko, gris, häst, hund eller vad det nu är som landar på din tallrik.

Jag tänker inte gå in på forskningen som talar om huruvida det är livsavgörande eller livsfarligt med animalier, för i avhandlingsdjungeln kommer alla hitta slagträn för sina agendor. Inte heller tänker jag hänge mej åt den infekterade debatten om huruvida människan egentligen är herbivor eller karnivor, bara för att jag själv tycker att det är mer naturligt att käka ett äpple än att försöka ha ihjäl en mammut med bara händerna. Det spelar nämligen ingen roll för mig vad mina stenåldersanfädrar åt, för anledningen till att jag väljer vego handlar inte om dem. Det handlar om att visa solidaritet med djur, natur och människor över hela jorden som lever nu.

► LÄS MER: Rickard Söderberg: "Vi måste bevara julen svensk"

Ingen behöver tvingas att ta smarta beslut när det är så enkelt att göra det av egen fri vilja. Så istället för att skälla på den som har en skabrös skiva skinkskalk som skrovmål vill jag uppmuntra alla att våga sig på en meatfree Monday, välja en vegolunch trots att det finns köttalternativ eller prova på en vegobulle istället för köttdito när det vankas halvfabrikat där hemma. För det är så smarta människor gör.

För vissa är det nya sättet att äta vego modern fastfood, för andra är det rawfood i instagramvackert motljus. För mej är det bara en möjlighet att tänka på någon annan än sig själv en liten stund. Den bästa kryddan i världen.

+ Journalistik som granskar fackförbunden.

- När granskningar ballar ur till drev.

klar

Artikellänk är kopierad

Rickard Söderberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro