ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Snabbmat med extra stort hjärta

Jonas Cramby · 27 Mar 2014
Uppdaterad 27 Mar 2014

Babas burgers & bites i Rågsved tar vardagsmat på allvar och ger det en egen, ibland lite bisarr touch. Burgarnördarna bör hålla i hattarna.

klar

Artikellänk är kopierad

På bara tolv kvadratmeter vid en parkeringsplats en bit utanför Rågsved centrum (ungefär trettiofem minuter från stan) ligger snabbmatsrestaurangen som vissa dagar lockar så många gäster att kön snurrar som en kanelbulle runt kvarteret. Låter det jobbigt? Tvärtom!

Foodies älskar nämligen när man gör livet lite svårt för dem och förresten är det få saker inom matvärlden som väcker så mycket hängivelse som när någon tar enkel, billig, vardagsmat på allvar. För det gör de faktiskt på Babas Burgers & bites. 

Krogen startades för ett par år sedan av äkta paret Andres och Karen Mofawi som tyckte att det var orättvist att alla nya, häftiga etableringar skedde i innerstaden och tyckte att även förorten skulle ha små mysiga ställen som lagade god mat på schysta råvaror till bra priser. De skaffade lokal, började steka in stekbordet och snart började kunderna komma.

På menyn hittar man chili, burritos, fish’n’chips, sallader och mackor ­ helt enkelt förortens och landsbygdens gastronomi, fast gjord från grunden och med uppenbar yrkesstolthet. 

Den största publikdragaren borde dock vara burgarna, som man som gäst komponerar själv från en lista med ingredienser. Lite jobbigt, kan jag tycka, man betalar ju faktiskt för att någon annan ska ta sådana svåra beslut åt en. Men för människor som känner att de måste detaljstyra exakt vad deras lunchmackor innehåller är det säkert en bra grej och förresten finns det ett par färdigkomponerade varianter att välja mellan om man är som jag. 

En liten varning dock. Nu är det inga regelrätta burgare som serveras på Babas. Köttpucken är visserligen färsk och av högrev men den kryddas med någon slags grillkrydda ­ ett tilltag som skulle kunna få en mer bokstavstrogen hamburgernörd att släppa lite urin. Men i så fall är det bara att andas lite i en påse och komma ihåg att många av de allra mest berömda burgarna i rättens hemland faktiskt är personliga, udda ja ibland smått bisarra skapelser som ändå lyckas med konststycket att smaka smaskigt. 

Babas motsvarighet till dessa borde vara deras signaturrätt Latin burgern: En köttmacka bestående av strimlad biff, chilimajjonnäs, avokado, tomat, lök, salsa och en rejäl skopa omsorg.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro