ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Snöflingehögern gör mig orolig

Lisa Magnusson · 7 Jun 2017
Uppdaterad 7 Jun 2017
London utsattes i lördags för ett terrorattentat. Lisa Magnusson oroar sig över att de hon kallar "snöflingehögern" buntar ihop människor och pekar ut flyktingar som orsaken till terrorism.

London utsattes i lördags för ett terrorattentat. Lisa Magnusson oroar sig över att de hon kallar "snöflingehögern" buntar ihop människor och pekar ut flyktingar som orsaken till terrorism. Foto: Tim Ireland/AP Photo


Det oroar att snöflingehögern, som själv är så individualistisk, inte tvekar att bunta ihop en massa andra människor och peka ut flyktingar” som orsaken till terrorism, skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

 Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag tillhör inte snöflingehögern, men vi har en hel del gemensamt. Med snöflingehöger menar jag den nya gapiga internethögern, och jag kallar den snöflingehöger av två skäl.

För det första för att den hela tiden hånfullt beskyller andra för att vara snöflingor: skira och spröda och helt otroligt ömtåliga. För det andra för att den är misstänkt lik en snöflinga själv.

Snöflingehögern anser sig vara ensam om att uttrycka sig som den gör i det offentliga rummet, samtidigt som den företräder en stor men tyst majoritet. En alldeles unik representant för miljontals likasinnade – precis som en snöflinga.

Gnistrande kylig yr den runt inuti en trång åsiktskorridor som är så överhettad av mänsklig värme att ingen där kan tänka klart. Folk svarar på islamistiska terrordåd med hjärtan och blommor. De borde vara iskallt förbannade i stället. Fattar de inte att det är krig?

Ja, jag förstår snöflingehögerns känsla av alienering. Även jag har svårt för det kollektiva, jag är allergisk mot symboliska doftljus som tänds gemensamt för att stävja mörkrets krafter. Eller egentligen vill jag vilja vara med. Men det går inte, eftersom jag inte vill.

Inte heller tror jag att kärlek rår på terrorism. Men jag har faktiskt inte sett någon hävda detta. Snarare är de väl en besvärjelse, de där manifestationerna efteråt? Och en tröst, ett sätt för extrovert lagda personer att tanka lugn och kraft.

Jag håller också med snöflingehögern om att kampen mot terrorismen är ett krig, och jag fattar inte varför så många hakar upp sig på ordvalet. Det ÄR ju ett krig. Och terroristerna kommer aldrig att vinna. Hur vet jag det?

Jo, för att de inte har något som helst rimligt mål. Inget konkret territorium de vill tillskansa sig. Inget uttalat krav som går att uppfylla. IS är en befängd dödssekt som bryter mot alla moraliska regler i syfte att upprätta en världsomspännande religiös diktatur.

Inför terrorism kan man känna en hel massa saker. Rädsla, kärlek och beslutsamhet, vrede. Det viktiga är inte hur vi först reagerar utan hur vi sedan agerar.

Därför oroar jag mig för snöflingehögern. Över hur den, som själv är så individualistisk, inte tvekar att bunta ihop en massa andra människor och peka ut ”flyktingar” som orsaken till terrorism. Ja, den pratar så.

”Om man inte får vara i Sverige ska man avvisas. Om det hade fungerat som det ska hade 39-åringen inte varit på Drottninggatan i fredags”, så löd exempelvis en tweet från Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra, några dagar efter vårens terrordåd i Stockholm. Sådär har det fortsatt.

Trots att flyktingar knappast är en och samma, för de kommer från många olika kulturer. Trots att de många gånger flyr från just islamistisk terrorism.

Ja, jag hör redan nu hur snöflingehögern tar sats för att hånflinande slunga iväg sin nya favoritförolämpning mot mig. Och jag utesluter inte att den har rätt. Kanske är jag rentav den mesta snöflingan av oss alla? Ensam och hemlös svävar jag genom den nya politiska cyberrymden.Lisa Magnusson

Plus: Krister Persson, cirka 70 år. Du hade en Triumph Tiger Special för 45 år sedan, lackad i bland annat lila.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro