ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Socialismen ledde till brödköer och politiska fångar – igen

Johan Norberg · 9 Dec 2015
Uppdaterad 9 Dec 2015

klar

Artikellänk är kopierad

De styrande socialisterna i Venezuela gjorde allt för att vinna valet i söndags. De använde sin kontroll över medierna maximalt och fängslade två oppositionsledare på politiska grunder, enligt FN. Fredliga demonstranter besköts och torterades, enligt människorättsgrupper som Amnesty. Oberoende valobservatörer portades. 

► LÄS MER: Johan Norberg: "Du behöver inte delta i mobbjournalistiken"

Ändå vann oppositionen. Med otroliga 67 procent av rösterna. För folket hade tröttnat på chavisterna som styrt sedan 1999. Maduros företrädare, Hugo Chavez, centraliserade makten kring sig, men höll sig populär eftersom han länsade statskassan på de 800 miljarder dollar som ett högt oljepris gav och köpte röster för dem. Han förstatligade företag och införde priskontroller. Yttervänstern även i Sverige gjorde stående ovationer. Vänsterpartiets nuvarande partisekreterare Aron Etzler hävdade att Venezuela genomgick ”världens förmodligen snabbaste demokratiseringsprocess” och att sådana förutsatte ”starka ledare”. V-ledaren Lars Ohly tyckte att Chavez var mer demokratisk än den svenska regeringen. När Chavez dog förklarade V:s utrikespolitiske talesman Hans Linde att han skulle bli saknad och hoppades att Maduro skulle ”bygga vidare på de framgångar som uppnåtts”. Vänsterjournalisten Kajsa Ekis Ekman önskade sig ”en svensk Hugo Chavez”.

Det brukar låta så innan resultaten blir tydliga. Sedan blir det tyst som när någon frågar vem som fes på en finmiddag. Då oljepengarna aldrig investerades blev det ekonomisk förödelse när oljepriset sjönk igen. I år väntas ekonomin minska med hela 10 procent. Och som i de gamla kommuniststaterna leder priskontroller till brister. Venezuelaner står nu i timslånga köer för mjölk, bröd, tvål och toapapper. De som lyckas köpa något blir ofta rånade på det på vägen hem. Undernäringen bland barn ökar, det råder medicinbrist och sjukvårdsutrustning står still eftersom det saknas pengar till reservdelar. Human Rights Watch säger att de sällan sett en sådan välfärdskollaps utanför krigszoner. International Crisis Group jämför med en naturkatastrof. Ett land med mer oljereserver än Saudiarabien har havererat.

► LÄS MER: Johan Norberg: "Politikerna räddar hellre välfärdsstaten än människoliv"

Vissa talar om att chavisterna minskade fattigdomen, men det var bara när oljedollarna flödade. En aktuell studie anger att fattigdomen nu är högre än när Chavez fick makten, och till och med regimtrogna källor medger att fattigdomen åtminstone har ökat till 39 procent. Det betyder i så fall att den korrupta regeringen före 1999 minskade fattigdomen mer på 2 år än chavisterna på 16 år. Men liksom i andra socialiststater finns det en grupp som klarar sig. En av Chavez döttrar lär vara Venezuelas rikaste kvinna och Chavez tidigare livvakt och finansminister har ett schweiziskt bankkonto med mer än 11 miljarder dollar. Vissa är mer jämlika än andra.

+ Star Wars: The Force Awakens. Bara en vecka kvar till Star Wars-premiären. Den verkliga julaftonen 2015. 

- Lagrådet ignoreras. Så regeringen avstår Öresundsbrostängning som Lagrådet tycker var galet, men går vidare med undantagstillståndsliknande id-kontroller som Lagrådet varit lika kritiskt mot.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro