ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sockret, stressen, sömnen och stillasittandet förstör våra barn

Hillevi Wahl · 21 Okt 2014
Uppdaterad 21 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Det är de fyra s:en som förstör våra liv: Stressen, sockret, sömnbristen och stillasittandet . Om vi bara tog bort dessa fyra hälsobovar skulle vi dessutom slippa mycket av det aktuella skolkaoset . Det menar Hjärnforskaren Martin Ingvar och journalisten Gunilla Eldh som förklarar sambandet mellan dessa fyra S och skolans problem i boken Hjärnkoll på skolan (Natur & Kultur):

Stressen. Barn som känner sig otrygga eller rädda har ett ständigt påslag av stresshormon. I det läget stängs hjärnans inlärningsmekanismer av. Och med otrygg menas allt från stökiga klassrum, mobbing, jobbiga hemförhållanden till dålig återkoppling från lärarna.

Sockret. Barn är mycket känsligare för socker än oss vuxna. Hos den som blir sockerberoende har belöningssystemet kidnappats, på samma sätt som hos drogberoende. Ingvar och Eldh pratar om barn med sockerhjärnor. Och stress förvärrar sockereffekten. 

Sömnbristen. Sockret och stressen förstör ämnesomsättningen för barnen – vilket i sin tur ger sömnstörningar . Som förstör ämnesomsättningen och ökar stressen, i en ond cirkel. Lägg till detta att vi lever i en tid när många barn och ungdomar sover med mobiltelefonen under kudden . Varje gång mobilen plingar till vaknar de och ska kolla vad som har hänt.  

Ingvar och Eldh förklarar att det är under sömnen vi återhämtar oss, på datorspråk görs en ”reset” för livsviktiga system. Vi har ett snillrikt självstädande system som gör att hjärnan blir som ny varje morgon. Om vi får sova. Annars kommer garanterat hela systemet att krascha.

Stillasittandet. En kompis sa häromdagen att ”stillasittandet är det nya röka”. Det är en rätt slående liknelse. På 50-talet rökte folk som borstbindare, ingen fattade hur farligt det var. Nu vet vi. På samma sätt är stillasittandet en tickande bomb. Forskarna vet i dag att stillasittandet orsakar depressioner. Nya rön visar att muskler som används silar bort gifter som annars går rakt upp i hjärnan. När vi sitter still går hela kroppen ner i viloläge. Alla system stängs av. Ändå drar vi ner på skolgympan. Ändå tillåter vi våra barn att sitta i timmar framför datorn.

Jag är verkligen ingen hälsofascist. Jag tycker inte alls att folk mördar sina barn med ketchup och makaroner. Men jag tror att vi måste ta bort så mycket av de här fyra s:en som det bara går. Låt oss stänga av mobiler och datorer, gå ut och hoppa i vattenpölar och kasta oss i lövhögar med våra barn. Låt oss belöna familjen med annat än socker och ge våra barn en så trygg miljö vi bara kan. Eller för att tala klarspråk: Sluta sabba barnens hjärnor.

PLUS: Hurra för rökförbud! Folkhälsomyndigheten föreslår att rökförbudet ska utvidgas till uteserveringar, lekplatser, idrottsplatser och busshållplatser. Äntligen!

MINUS: FN-katastrofen. Läkare utan gränser har helt ensamma får göra FN:s jobb när det gäller hanteringen av ebolaepidemin. FN är för ineffektivt och långsamt. Hjälp hjältarna hjälpa: www.lakareutangranser.se

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro