ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sossepolitik förstör servicen på semestern

Johan Staël von Holstein · 30 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En sådan jävla sommar. Jag känner för att säga att jag visste det, för varje gång när jag bestämmer mig för att vara mycket i Sverige på sommaren blir det skitväder. Den här gången så till den milda grad att ett förhoppningsvis oslagbart rekord har satts. Jag skulle kunna skriva en kolumn om ”Global heating”, men det ska bli en klagosång om varför det är värre för oss svenskar när vädret förstör vår sommar än vad det är för människor från andra delar av Europa. Det beror dels på den självklara sanningen att vi nu har åtta månader av helvetes vinter framför oss, dels på att när det bara regnar och regnar finns inget annat att göra i Sverige än att lida!

Vi får lida tack vare ännu en relik från det socialdemokratiska vanstyret. En relik som de borgerliga kan och bör rätta till. När sossarna, som i början var någon form av arbetarparti som ansåg att arbetare jobbade på fabrik, lade upp sin politik, menade de att det var fult att ge någon annan service, att passa upp på någon annan. Därför skapades det skatter och sattes upp regelverk som försatte den svenska service- och tjänstenäringen till låg öststatsnivå, allt i god socialistisk anda. Som med all annan socialdemokratisk, trångsynt och endimensionell politik gav det effekter som drabbade alla, inte minst ”arbetarna” på deras semester. Servicenivån är överallt katastrofal och tjänstesektorn fullständigt eftersatt. När det regnar finns det i praktiken ingenting att göra, åtminstone ingenting med kvalitet. Det är frapperande inom hela sektorn; på museer, vattenäventyrsland, hotell, kaféer men kanske framför allt på restauranger. Precis överallt i samhället är det underbemannat, för dyrt och dålig kvalitet och värst är det med maten och maten är viktigast. Låt mig i denna korta kolumn välja att fördjupa mig här, i maten. För mig är sommaren mat. Mat man äter med goda vänner, familjen, med ett väl kylt rosévin eller en kall öl. Herre Gud så äckligt man äter i Sverige! Och vi som har så god mat, så många duktiga kockar och så fantastiska råvaror. Nu måste man ta hela serviceindustrin på allvar och specialstudera den och ändra momsregler för livsmedel och restaurangnäring.

Snäpp facken på näsan, skaffa jobb åt alla under sommarmånaderna, ge folk bättre service, bättre och billigare mat på restaurangerna så att de har roligare och blir lyckligare och överlever en lång vinter.

+ Restaurangerna på Tivoli i Köpenhamn.

– Restaurangerna på Liseberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Staël von Holstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro