ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sparka upp mina skamlösa systrar på scen, Schyffert

Alexandra Pascalidou · 11 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I februarifrosten försöker jag lätta upp min sinnestämning genom att googla fram världens roligaste kvinna i hopp om att hitta ett skratt. Jag hittar ett reportage i damtidningen Elle som heter ”Världens roligaste killar – alla får ligga!” Eftersom kvinnor verkar vara humorlösa googlar jag istället på: ”Världens roligaste man” och här får jag napp på en lång lista lustigkurrar. Den karismatiske komikern Henrik Schyffert som nu drar ut på turné med sex gubbar och en enda tjej säger att kvinnobristen är hans "yrkes största skam". Men det är inget att skämmas över Schyffert. Det sköter vi själva.

Att skämmas ikapp är vår bästa gren. En känsla som vi tränats i under århundraden. Skammen finns nedärvd i våra gener ända sen urkvinnan Eva plockade den där förbannade frukten. Sen dess har vi fått bita i det sura äpplet. Vi söker vara till lags och inte stå i vägen för mannen som får fronta och riva ner skratt på billiga skämt som vi kvinnor aldrig skulle våga dra för en publik som passerat treårsgränsen.

Killarna vågar renodla och saluföra sin nördighet medan vi nördiga tjejer gör allt för att förinta oss själva. Killarna är klassens clowner medan vi sitter längst fram som tända ljus för att inte gå miste om en stavelse. Vi är överrepresenterade på högskolorna medan killarna kan kosta på sig att garva i grupp eller tjäna pengar på lallande pruttkomik och pajasposer. Killar vågar vara roliga när vi bara är oroliga. Oroliga för att inte räcka till. För att inte vara snygga, smala, sexiga nog. Sticker vi ut hakan åker vi på en käftsmäll och sen drar vi skämskudden över det välsminkade ansiktet som en lans mot hånfullheten.

Ty vi har inte råd med några pojkstreck. Det finns inga flickstreck. Vi vet att nedskärningarna främst drabbar kvinnodominerade yrken som vård och omsorg medan klassiska mansyrken som bygg- och transport expanderar. Så vi tar allt på blodigt allvar, vi skärper oss till skitnödighet och bräcker varandra i duktighet. Vi håller oss själva på mattan. Istället för att blotta våra behag borde vi blotta vår humor. Istället för att flina åt någon finnig gosse som drar bajsskämt över en middag borde vi bli bättre på att skratta åt varandras skämt. Istället för att rodna förläget borde vi våga göra bort oss lite oftare.

Så känn ingen skam Schyffert, ty vi har så mycket skam i kroppen att det kan täcka landet som ett lapptäcke. Sparka istället upp mina skamlösa systrar på en scen. + Susanna Alakoskis nya bok ”Håpas du trifs bra i fengelset”.

– Värmdö Gymnasium bjuder in Nationaldemokraterna med bokbord. Bokbål nästa?

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro