ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Spekulera med era egna pengar

Johan Norberg · 13 Feb 2013
Uppdaterad 13 Feb 2013
Spekulera med era egna pengar

Spekulera med era egna pengar


klar

Artikellänk är kopierad

Nya moderaterna har börjat gilla att staten äger sedan de själva började äga staten. Offentligt ägande kan ge ”hög samhällsnytta och säkrat värdeskapande” förklarade nyligen den moderata arbetsgrupp som tycks ha fått namnet från en slogantävling på förskolan – ”Trygga tillsammans”.

Och Socialdemokraterna tycker att statsbolag kan göra gott för ”öppenhet, miljö, etik, socialt ansvar, jämställdhet och mångfald”.

När man betraktar statsbolagen agerande kommer man att tänka på ett uttalande av författaren Vilhelm Moberg: ”Deras tro på staten som frälsare måste vara rent metafysiskt betingad, i den hittills kända verkligheten har den ingen grund.”

Statliga Vattenfall har gjort sig känt för att använda sina intäkter till att göra oss alla till delägare i tyska kolkraftverk. Kronan på bolagets huvudlösa europeiska expansion blev rekordköpet av det holländska energibolaget Noun för runt 100 miljarder kronor 2009. Svenska Dagbladet har nu granskat det som har blivit ”den sämsta svenska storbolagsaffären någonsin”. Baserat på lyckokalkyler om framtida elpriser sålde ledningen in köpet som en ”drömaffär”.

Näringsdepartementets tjänstemän varnade att prislappen var sanslösa 27 miljarder för stor. Men de tunga styrelseledamöterna tvekade inte. Dåvarande VD:n säger ”jag har sällan upplevt en så entusiastisk styrelse”. Trygga tillsammans, minsann.

När man söker efter Vattenfall på Socialdemokraternas hemsida får man läsa att det är ”ett välskött bolag som ger svenska staten utdelningar som kan användas till den svenska välfärden”. Jo, och ibland sätter Vattenfall också sprätt på sådana pengar. Bolaget har hittills förlorat fantasisumman 15 miljarder kronor på köpet av Noun. Det är mer än 15 000 kronor per svensk som betalar statlig inkomstskatt.

Under samma tid har delstatliga Telia Soneras absurda affärer i korrupta Uzbekistan avslöjats. Advok aten Björn Rieses utredning visade häromveckan att Telia Sonera inte ”kan förklara vad man har gjort, med vem man har gjort det och hur man har gjort det”.

I värsta fall har bolaget mutat diktatorns dotter med runt 2 miljarder för att komma över 3G-licenser. I bästa fall gav bolaget 2 miljarder kronor till någon de inte vet vem de är, utan att veta vad det skulle få. Säkrat värdeskapande, för vissa.

Staten beskattar och skriver regler för bolag, men när den också äger bolagen blir den både spelare och domare. Rollerna blandas ihop och ansvaret blir oklart. Det ger utrymme för direktörer som vill leka vilda västern med skattebetalarnas pengar. Både M och S hånar numera de stollar som av ideologiska skäl är emot statligt bolagsägande. Nåväl, räkna mig dit.

Min ideologi säger att om ni vill spekulera i terminspriser på holländska elbörsen eller sponsra diktatorsfamiljer får ni göra det med eg na pengar.

Smakrikt, magert och klimatsmart – hoppas att fler får upp ögonen för hästkött nu. + Hästkött. 

Konservative Benedictus XVI lämnar redan efter åtta år, men på den tiden har han hunnit göra tillräcklig skada genom att stigmatisera homosexuella och bekämpa kondomer i kampen mot hiv. – Påven. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro