ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Spelvärlden har ett huliganproblem

Åsa Larsson · 27 Okt 2014
Uppdaterad 25 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

NÄTKOLUMN: Sedan Gamergate-skandalen i augusti har en bitter fejd pågått i spelvärlden. Den är nu såpass infekterad att varje inlägg i debatten buas ner och alla är rädda för att ens ta i frågan. Man vet att då kommer huliganerna.

De lägger ut din adress. Du får dina bilder, privata mejl och alla vänners kontaktuppgifter spridda. Det är som ett litet terrordåd.

Och terror är också effekten. Andra ser vad som händer när en tsunami av arga tyckare väller över dig, när främlingar skriver att de ska våldta och mörda dig. Det gör att andra blir tystare.

Gamergate-förespråkarna menar att man får tåla de arga och att de hotfulla inte representerar rörelsen eller är "troll". På internet är ett troll någon som retas bara för att få en reaktion. De vill inte ha nån schysst debatt, de vill bara se dig frustrerad.

Men "trollen" här är misstänkt aktiva och målmedvetna. Och det går inte att komma ifrån att klimatet som uppstått är helt omöjligt att föra samtal i.

Sen hör det till saken att huliganerna är organiserade. Det sitter folk på forum och leker krigsbunker och det finns strateger bakom övergreppen. De går också under Gamergate-flagg.

Äldre klagar ibland på att det inte är pli på demonstrationståg nu för tiden. På deras tid fanns det demonstrationsvakter såg till att ingen förstörde den fredliga demonstrationen inifrån. Jag tror att det tillhör en förgången tid, när saker var organiserade på ett annat sätt, men jag tänker ibland på det när demonstrationer idag ser ut som serietidningsslagsmål. Fredliga demonstranter har problem med de våldsamma. Man vill inte förhålla sig till idioter.

Och det vill inte de som är inblandade i Gamergate-debatten heller. Men om hela Gamergate-striden visat någonting så är det att idioter lätt vinner på internet.

Vill du ha en diskussion om sexism eller pressetik i spelvärlden? Bygg en värld där det kan ske. Du har knappast vunnit om dina meningsmotståndare är rädda för att tala.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro