ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Spökbreven sprider sig runt jorden

Åsa Larsson · 6 Okt 2014
Uppdaterad 6 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

NÄTKOLUMN: Visste du att barn skickar obehagliga kedjebrev till varandra över nätet?

Så här låter det ungefär:

"Hej, jag heter Teresa Fidalgo. Jag är ett spöke. Du läste rätt, jag dog år 1983."

Sen berättar spökflickan om sin gruvliga död och när barnet läst färdigt om djupa brunnar och avslitna ansikten så avslutar spöket med ett hot: om du inte skickar vidare brevet till 20 andra personer så kommer spöket att ge sig efter dig eller någon i din familj. 

Och på det här viset flyger spökhistorierna runt jorden. För en vuxen är det väldigt lätt att avfärda dem.

1. Vi tror generellt sett inte på spöken.

2. Vi kan också genomskåda bluffen. Spökena heter förvånansvärt internationella namn, som Teresa, Clarissa och Sebastian. Breven är dåligt översatta och om man googlar så ser man nästan genast att det är ett kedjebrev.

Men sånt ser inte barn.

Just spökflickan Teresa har kaxigt lagt till i sitt brev att "om du inte tror mig så kan du googla på mitt namn". Hon är nämligen lite av ett kändisspöke och kommer från en dogma-artad kortfilm från 2004. Där liftar Teresa med intet ont anande ungdomar och pekar ut kurvan där hon dog i en bilolycka. När kameran svänger tillbaka är hon blodig och gallskriker – och bilen kraschar.

Själva filmen är bedrövlig, effekterna ser hemmagjorda ut och storyn är förutsägbar.

Men, om jag hade varit ett barn hade jag nog drömt mardrömmar i flera dagar.

Regissören David Rebordão är jättelycklig över all publicitet och stoltserar med att han skapat en modern legend på nätet.

Jag skulle säga att det inte är Davids förtjänst. Det är alla kedjebreven som har gjort det.

Det går en magisk gräns där barn blir gamla nog för att fatta att de inte råkar illa ut om de inte spammar sina kompisar med kedjebrev. Men innan den gränsen så är det ju verkligt för dem. Eller de vet inte riktigt. En tjej sa att hon inte trodde på det, men skickade ändå vidare – för säkerhets skull. Och med tanke på vad vi vuxna går på så kanske man inte ska kasta sten i glashus.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro