ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Stå på dig, Margot Wallström!

Göran Greider · 23 Mar 2015
Uppdaterad 23 Mar 2015

klar

Artikellänk är kopierad

"Vi fick rätt." Så uttryckte sig den svenske direktören Carl Bennet litet skadeglatt när flera arabiska länder, under trycket från Saudiarabien, markerade mot Sverige i förra veckan. Han stod i en Aktuelltsändning och såg väldigt nöjd ut. Men vad fick han rätt om? Svar: Han fick rätt i att förtryckarna blev upprörda över den kritik som riktats mot dem av den svenska utrikesministern. Samtidigt som direktören såg så där nöjd ut satt den saudiske, oppositionelle bloggaren Raif Badawi i sin cell i väntan på nästa femtio piskrapp av de dödliga tusen han är dömd till.

Från delar av borgerligheten har det kommit hård kritik av hur Margot Wallström hanterat situationen diplomatiskt. Därifrån heter det att vi ska stå upp för mänskliga rättigheter men att det måste skötas diplomatiskt korrekt. När jag hör det där kan jag inte dra någon annan slutsats än denna: Borgerligheten vill att brott mot mänskliga rättigheter ska fördömas på ett sådant sätt att det inte märks. Carl Bildt hävdade häromdagen att han under sina besök i Saudiarabien som utrikesminister visst hade tagit upp förtrycket av kvinnor. Han fick motfrågan: Och på vilket sätt påverkade det? Han svarade: De lyssnade i alla fall. Man ser det framför sig: Ett pliktskyldigt kritiskt yttrande långt bortom all offentlighet och den saudiske värden nickar och två sekunder senare diskuterar de exporten, till och med vapenexporten.

Saudiarabien är ett rikt oljeland som under många, många år haft ett moraliskt frikort och kunnat undgå stark kritik från andra länder. Det beror på två saker: att landet har olja och att det är nära lierat med den amerikanska stormakten, som ser Saudiarabien som ett värn mot Iran. I själva verket kvalar landet väl in på den amerikanska definitionen av en skurkstat. Men den saudiska regimen har sluppit hård kritik. Alla har spelat med, även Sverige, och det gäller både borgerliga och socialdemokratiska regeringar.

När den svenska regeringen i höstas deklarerade att från och med nu gäller en feministisk utrikespolitik gick det bland väldigt många rödgröna gräsrötter ett sus av upprymdhet. Jag vet att även de sista vänster- och socialliberalerna gladdes. Ord och språk kan i sig inrätta nya horisonter och nya förväntningar på politiken och det var vad som skedde: Sverige har en annan röst i världen nu. Det saudiska styret – läs: den saudiska överklassen – är oroligt över att den svenska kritiken ska följas upp av andra. Wallströms lågmälda stil har dessutom inneburit ett välbehövligt skifte från det mer kallakrigsliknande tonläge som Carl Bildt använde.

Så stå på dig Margot Wallström! Både mot näringslivet och mot en och annan ängslig minister i din egen regering!

+ Jag fascineras av den där mer än tusenåriga ringen, med en inskription till Allah, som hittats på Birka.

- De iskalla dagarna, de frusna händerna, den smutsiga hunden, de klagande vårblommorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro