ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Staffan Erfors: Sexbrott kan hända även i Almedalen – inte bara på festival

Staffan Erfors · 3 Jul 2017
Uppdaterad 3 Jul 2017
Metros chefredaktör Staffan Erfors.

Metros chefredaktör Staffan Erfors. Foto: TT/Metro


VISBY. Ett samhällsproblem. Sexuella ofredanden är inte bara något som drabbar ungdomar på festivaler. Även etablerade makthavare kan utsättas.

klar

Artikellänk är kopierad

Knappt ett dygn efter att Bråvalla-festivalen meddelar att de ställer in nästa år som en följd av de uppgivna våldtäkterna på musikfesten kan Metro avslöja hur en högt uppsatt kvinnlig politiker upplever att hon blev sexuellt ofredad på Almedalens officiella invigningsfest.

Enligt den utpekade näringslivsprofilen tog han bara en skämtsam bild på kvinnans ben bakifrån när hon dansade. Han säger att han är helt oförstående över kvinnans reaktion.

Vad som egentligen hänt kanske aldrig kommer bli utrett. Vad som står klart är att kvinnan upplever sig ha blivit sexuellt ofredad och den utpekade mannen är ”chockad” över kvinnans reaktion som han menar är orimlig – eller ”helt vrickad” som han uttrycker det.

Skämt kan alltid gå fel, men är det något vi – främst vi män – måste ta i beaktande är att skämt med sexuell anspelning sällan är uppskattade. Det är bättre att avstå.

Incidenten i epicentrum av makthavar-Sverige just nu visar dock något mer än att plumpa skämt aldrig är ok.

Det visar att vem som helst kan bli utsatt, vare sig du är en etablerad makthavare som är i Almedalen för att jobba och mingla eller en 17-årig flicka som åkt på sitt livs första musikfestival för att lyssna på sina favoritartister och ha kul.

Idag har vi alla ständigt en kamera med oss och sociala medier visar våra liv i realtid, det är lättare att såra idag, det går snabbare och det får större konsekvenser.

Det måste vi alla tänka på.

pil
Under tisdagen ser jag fram emot …

… en debatt med ungdomsförbundens företrädare. Kommer morgondagens politiker vara snällare mot varandra? Tillåt mig tvivla. Jag återkommer med rapport.

… ”Vad äter vi om 20 år?” Ett seminarium som anordnas av ICA idag. Det blir intressant, jag vet sällan vad jag ska äta om 20 minuter.

… film som terroristens vapen är ett seminarium i regi av Svenska Filminstitutet. Det är en otrolig bredd på att alla arrangemangen här i Almedalen och mitt bästa råd är att man ska gå på sådant man inte är så intresserad av – då lär man sig en massa nytt.

klar

Artikellänk är kopierad

Staffan Erfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro