ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ställ krav på vår domarkår

metro · 29 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Stefan Wahlberg – TV-producent och journalist

klar

Artikellänk är kopierad

Det kommer att bli jävsproblem när Pirate Bay-målet hamnar hos Högsta domstolen. När jag går igenom fackbokhandeln Jures databas visar det sig nämligen att en majoritet av HD:s domare har stora privata intressen i upphovsrättsligt skyddade verk. Utanför sina ämbeten ger de ut böcker som i princip är obligatorisk facklitteratur för den svenska juristkåren. Det är alltså stora pengar som står på spel för våra högsta domare om de inte ser till så att respekten för upphovsrätten upprätthålls på ett handfast sätt!

Några stora pengar handlar det däremot knappast om för Lennart Westman som komponerar smal konstmusik. Blotta misstanken om att han kunde ha ett egenintresse i Pirate Bay-rättegången gjorde dock att han fick hoppa av som nämndeman redan innan rättegången hade startat i tingsrätten. Jag utgår från att justitieråden i HD har samma respektfulla inställning till frågan om delikatessjäv. Caesars hustru får ju inte ens kunna misstänkas, som det hette redan år 62 före Kristus.

Pirate Bay-målet aktualiserar därmed frågan om vilka delikatessjäv som en domare ska tillåtas dra på sig genom lukrativa extraknäck. När det gäller den numera världsberömda rådmannen Tomas Norströms eventuella jäv i tingsrätten, så handlar ju detta bland annat om hans privata uppdrag som tvistelösare inom IT-branschen. När det gäller justitieråden i HD så kommer jävsfrågorna att handla om välbetalda extraknäck för stora bokförlag. Var problemet ligger hos hovrätten lär visa sig. Frågan är om vi skattebetalare ska tillåta att våra välavlönade domare är förhindrade att sköta sina arbeten på grund av att de har gjort sig jäviga genom extraknäck? Eller att de ska få äventyra tilltron till vårt rättssystem genom att inte ens avslöja sina extraknäck inför en viktig rättegång? Som i Pirate Bay-målet. Det är nonchalant och respektlöst!

Det är hög tid att ställa krav på vår domarkår. Den åtnjuter den högsta form av förtroende som vi medborgare kan ge till någon: Rätten att få sätta sig till doms över andra. Detta är dock ett förtroende som förpliktigar och som lätt går sönder om det inte förvaltas väl. Det är därför ingen slump att uttrycket delikatessjäv härstammar från ett gammalt franskt ord som betyder just ömtåligt.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro