ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Staten driver oss in i ny bostadsbubbla

Johan Norberg · 30 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förra söndagen fick jag nästan slå mig in i min egen portuppgång. Köerna ringlar åter långa för att folk vill förstöra sin privatekonomi med fantasipriser vid lägenhetsvisningarna. Vi upplever den värsta finanskrisen på generationer och bostadspriserna...stiger! I augusti ökade priserna i Stockholm, Göteborg och Malmö med omnejd med mer än 7 procent och nu är de något högre än för ett år sedan. Krisen berodde på för hög belåning, men vi har i dag mycket större lån än innan den inträffade.Det är ohållbart. Vi hade redan en bostadsbubbla och står inför växande massarbetslöshet. Den enda orsaken till att marknaden inte har rasat i Sverige är att USA kom före oss in i krisen och centralbankerna snabbt svarade med att chocksänka räntorna. Men om du köper en dyr lägenhet för att du precis har råd med det till dagens bostadsränta på 2 procent är du rökt. Marknaden är dopad av en hämningslös penningpolitik och snart lär räntan vara tillbaka på 5 procent.Många svenskar, som internationellt sett har små marginaler och försumbara besparingar, kommer att få lämna hus och hem. Det är frestande att ösa galla över de bankdirektörer som lurar in folk i en sådan bostadsfälla. Men flera av dem svär privat över dagens förhållanden.De ser sig tvungna att ta stora risker och låna ut vilt därför att staten driver dem till det.Statliga SBAB, Sveriges Bostadsfinansieringsaktiebolag, har steg för steg pressat konkurrenterna att göra riskablare utlåning. SBAB var först med att ta bort de dyra topplånen, erbjuda bottenlån upp till 95 procent av bostadens värde och låna ut pengar även till handpenningen. Det drev uppbostadspriserna ytterligare.SBAB kan våga mer och låna billigare, skattebetalarna får ju betala förlusterna. Bisarrt nog är detta de rödgrönas argument för SBAB: Att dess konkurrens gör bankerna mer lössläppta. När SBAB erbjuder en bättre affär måste bankerna göra detsamma för att inte förlora kunderna.Man förstår logiken: Låga priser låter alltid bättre. Mindre kul är det när vardagen träder in, du sitter fast och privatekonomin faller samman. Första fixen är som bekant alltid gratis.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro