ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Statsministern ska inte diktera hur människor hälsar på varandra

Viktor Banke · 3 Maj 2016
Uppdaterad 3 Maj 2016

Att dreva över miljöpartisten Yasri Khan (som inte tar i hand) ända till statsministern känner sig nödsakad att instruera folket om svensk handskakning är en löjeväckande och dum hållning, skriver Viktor Banke.

klar

Artikellänk är kopierad

Häromveckan delade riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, V, en film på Facebook. Filmen är döpt till "Sverigeresan – SVT-dokumentären som aldrig skulle visas”, och är en uppenbar bluff. Fylld av rasistiska stereotyper om somalier, men med en fejkad SVT-logga.

Vad har man för bild av somalier om man tror att det där är på riktigt? Svara inte. Somalier är en mycket utsatt och demoniserad grupp. Kakabaveh är långt ifrån ensam. 

►LÄS MER: Viktor Banke: "Hur ska en barnfamilj kunna finna trygghet i Kabul?"

Att sprida lögner om främmande människor är också ett sätt att så split mellan de som kommer hit och de som finns här. Och mellan de som redan finns här och ser olika ut. En gärning som ställer människor mot varandra och försvårar integration, där det naturliga mötet alltid är målet. Sverige behöver inte det. Illa nog att vi har en statsminister som dikterar hur människor ska hälsa på varandra, att lättkränkta nationalister rasar över ett ändrat ord i en nationalsång under Melodifestivalen och att människor sätter sig på tvären när just deras kommun ska bereda skydd åt skyddsbehövande. 

Omvärlden har knackat på dörren och vad man än anser om den saken har Sverige hundratusentals nya samhällsdeltagare. Mottagandet är sannolikt den minsta utmaningen: det kommer bli många svåra sociala situationer framöver.

Det är också en chans att lära sig någonting nytt av omvärlden. En chans att förstå lite mer. Men då behövs en prövande inställning. Att dreva över miljöpartisten Yasri Khan (som inte tar i hand) ända till statsministern känner sig nödsakad att instruera folket om svensk handskakning är en löjeväckande och dum hållning. I synnerhet eftersom det finns viktiga frågor där bakom drevet som måste besvaras. Hur ska vi ha det? Med handskakningar, möten, kläder, normer? Ska vi överhuvudtaget ha det på visst sätt, eller får alla göra som de vill? Och vad innebär dessa avvikande (stundom religiösa) uttryck? Måste det vara en akt av ojämlikhet att inte ta någon i hand, eller är det något vi inte förstår? Khan är för övrigt svensk, och ett annat sätt att se på saken är att det redan finns olika svenska normer.

LÄS MER: Viktor Banke: "Afghan eller svensk – vi pratar alla språket fotboll"

I ett inlägg på Facebook, som även har publicerats i Metro, har författaren och poeten Johannes Anyuru reagerat på Kakabavehs inlägg. Han är med rätta frustrerad. För några år sedan kom boken ”En storm kom från paradiset”, om hans pappa. Det är en berättelse om en hel människa, en individ, som kommer till Sverige. Kakabaveh spred motsatsen: en film där individerna reducerats till rasistiska myter om kollektivet. 

Men en klumpig delning är väl inte hela världen? Jo. Det är hela världen att en lagstiftare tror på det där. Hela världen i en tid som den här.

+ Leicester vinner Premier League och förkroppsligar allt som är så vackert med fotboll. 

– Trist att inte kriget i Syrien löste sig nu när EU stängt sjövägen från Turkiet.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Banke
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro