ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Stockholm borde krympa!

Göran Greider · 17 Nov 2014
Uppdaterad 17 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

GÖRAN GREIDER: Den gröna, hållbara staden är sedan ett bra tag den nya stora drömmen som dröms av den välutbildade medelklassen – kanske tillsammans med byggbolagen . Och visst – jag gläder mig åt alla gröna tankar och jag älskar när den välbeställda delen av medelklassen har dåligt samvete: Då är den i alla fall påverkbar . Västvärldens storstäder är dessutom enorma skyltfönster som influerar den del av världen som nu kliver ut ur fattigdomen: Varje grön lösning här kan ge inspiration där.

Nyligen deltog jag på en stor konferens om den hållbara staden. Den inleddes med att en Stockholmspolitiker slog fast att Stockholm kan och måste växa. Och redan där var jag tvungen att säga emot: Jag anser att Stockholm bör krympa, både av miljöskäl och av samhällsekonomiska skäl (=nationen lever i en lånebubbla och det vore märkligt om den inte en dag sprack med en ljudlig smäll). Det mest effektiva sättet att skapa en mer hållbar livsstil i Stockholm, Paris eller Los Angeles är naturligtvis att hårt beskatta ner köpkraften hos alla från medelklassen och uppåt. Sopsortering och stadsodling är viktigt, men att beskatta ner de köpstarka ger långt större miljöeffekter.

De tre svenska storstäderna skulle inom loppet av några årtionden kunna bli nästan bilfria. Det är fullt möjligt. Men det skulle innebära att skattepengar måste gå till investeringar i kollektivtrafik.

Jag fruktar att vurmen för den hållbara storstaden ibland mer är till för att döva det dåliga samvetet hos många som tänker på miljön – och samtidigt till exempel flyger så ofta de kan eller dyrt renoverar sina hus eller lägenheter för att höja statusen på sitt boende. Fixeringen vid just storstäder är i sig ett problem. I storstäderna alstras den mest ödesdigra formen av segregation: När rika samlas för sig i vissa stadsdelar eller förorter. Då uppstår den konsumistiska statuskamp som orsakar ett växande ekologiskt fotavtryck. Samtidigt som landsbygd och landsort lämnas i en allt djupare skugga.

Det vi kallar urbanisering – att folk flyttar in till storstäderna – är heller ingen naturlag nedlagd i samhällets gener. En grön våg kan mycket väl vänta runt hörnet. Den kan till och med bli nödvändig. I hårt förtätade städer kan visserligen en hel del energi sparas. Men samtidigt måste dessa städer försörjas av omgivande landsbygd och jag är heller inte så säker på att alla människor vill trängas på små ytor. Jag tror dessutom att den snabba urbanisering som Sverige nu upplever leder till minskat ekologiskt medvetande. Undersökningar visar att föräldrar numera är mer rädda för att släppa ut sina barn i naturen än på en stadsgata. Biofobin sprider sig.

Gärna gröna storstöder. Men ännu hellre gröna länder.

Plus: Känns bra att Barack Obama till slut tänker ta strid för att papperslösa ska få stanna i USA.

Minus: Ubåtshysterin växer och Sverige blir mer konservativt. JAS istället för välfärd?

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro