ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Stockholms gränser är dragna mellan plånböcker"

Olle Svalander · 25 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tänk dig följande experiment: man tar alla pengar i Sverige och lägger dem i en hög. Sen fjuttar man på och ser vad som händer. I till exempel Göteborg och Malmö skulle livet gå vidare, de har varit utan pengar förr, de vet sitt eget värde, de har sina jargonger och sina diftonger. Boråsarna skulle bygga en fabrik i Baltikum och i Sundsvall skulle man säga att det var just vad räknat med.

Men vad skulle vi Stockholmare göra? Stockholm består ju av pengar. Stockholm pratar om pengar. Stockholmare trängs för pengar. De jobbar och sliter, kör sig i botten, gråter i sängen på natten och tröstar sig sedan med pengar. Om något är miljoner i Malmö är det alltid miljarder i Stockholm. Stockholms gränser är dragna mellan plånböcker. Förut var det lokaltrafikens zoner som gick mellan fattiga och rika områden. Mellan Hägersten och Bredäng. Det kostade mer för fattiga att ta sig till centrum. Nu är det biltullarna. Vill du åka in måste du betala. Det är ingen slump att de föreslagna uttagsbeloppen på bankomaten på Drottninggatan, i hjärtat av staden, är högre än alla andra.

På Södermalm öppnade för en tid sedan en bar högst upp i den före detta skatteskrapan. Lanseringen skedde genom att man skröt, inte med sin höga höjd eller sin höga kvalité, utan med sina höga priser. ”Kom hit och känn dig rik. Rikare än de där nere.” Och det är genialt. Stockholmarna står i kö utanför. Jag undrar om det beror på att Stockholm är en ängslig dam som alltid måste värdera världen och finns det en prislapp så slipper man att tänka. Jag hoppas jag har fel.

Så vad skulle hända om alla pengar plötsligt försvann? Om vi inte hade något att slåss omi T-banan? Om det inte fanns pengar att trängas om i trafiken? Jag tror att vi skulle lämna våra bilar på kringfartslederna och söka oss till köpcentrum och stängda affärer. Till galleriorna och de inglasade förstadscentrumen skulle vi gå i våra blöta modeskor. I täta grupper skulle vi samlas och på marmorgolven, mellan skyltfönstren skulle vi hålla om varandra. Gråtande.+ Lisas hembageri på Södermalm. En ö i lattehavet.

Varför finns det ingen rolig Sitcom längre? 2 ½ men räcker knappt som konstgjord andning.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Svalander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro