ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Storbankerna har blivit parasiter

Göran Greider · 4 Apr 2016
Uppdaterad 4 Apr 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Nu ser jag fram mot onsdagen – då man kan räkna med att SVT:s Uppdrag granskning släpper namn på personer och bolag som storbanken Nordea hjälpt med att fixa brevlådeföretag och smita från skatt. De senaste dagarna har en härva med globala dimensioner rullats upp när mängder av uppgifter läckt ut från en sydamerikansk advokatfirma som sysslat med penningtvätt åt rika människor – från idrottsstjärnor till höga politiker - och bolag runtom i världen. Och Nordea ska, enligt SVT, vara en av de mest aktiva bankerna när det gäller att hjälpa folk från skatten.

Uttala ordet bank – och jag tror att en stor majoritet av människor, i Sverige och överallt i världen, känner misstro och ofta till och med ilska. Det finns sedan ett halvt årtusende rentav ett ständigt pyrande bankhat bland många människor. Den berömda frågan "Vad är brottet att råna en bank mot brottet att grunda en bank?" väcker alltid samma munterhet. Och det beror naturligtvis på att banker existerar för i grunden ett enda syfte: att göra pengar på pengar. Få verksamheter upplevs av de allra flesta som så dubiös som detta att göra pengar på pengar. 

► LÄS MER: Göran Greider: "Överklassen börjar låta som fullfjädrade sverigedemokrater"

Varför? Därför att vi alla vet att det enda som skapar välstånd i slutändan är det arbete som miljarder människor varje dag utför. Detta arbete är den enda ursprungliga källan till rikedom, välstånd och ett drägligt samhälle. Att göra pengar på finansiella transaktioner kommer alltid, och det med rätta, att upplevas som parasitärt. När det dessutom handlar om banker som hjälper företag och personer att smita från den skatt som välfärden är beroende av – ja, då blir det extra känsligt. Vi vet dessutom att storbanker nästan alltid kan räkna med statlig socialhjälp när de krisar på allvar. Det är därför det är så svårsmält att de svenska banker som gör storvinster i hundramiljardersklassen blankt motsätter sig varje form av hårdare beskattning.

Storbankerna har blivit verkliga parasiter. Grundfelet är naturligtvis att de genom avregleringar det senaste kvartsseklet släppts alldeles för fria. Före 1980 var det sällsynt med svåra finansiella kriser. Ett viktigt skäl till det är att bankerna under efterkrigstiden bäddades in i reglerande lagstiftning; de kunde inte göra som de ville. Nu kan de det. Det är fruktansvärt pinsamt att höra storbanken Nordeas undanflykter när den försöker slingra sig från det stora avslöjande som i dagarna rullat över världen.

► LÄS MER: Göran Greider: "Kvinnodagen är på väg att bli socialistisk igen"

Vi lever i finanskapitalismens era. Bankkontoren blir förbannade om man kommer med en femhundralapp i kontanter. De vill hellre syssla med miljarder i skattesmitning. Sverige och världen behöver ett uppror mot bankerna.

+ Jag har sett stora knoppar på ett magnoliaträd. Och balkongdörrar öppnas plötsligt mitt i natten. Det är vår.

- Jag har oerhört svårt att förstå att svenska myndigheter är så negativa inställda till användandet av medicinskt cannabis.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro