ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Svaret på frågan Var e brudarna?”

Åsa Larsson · 11 Nov 2014
Uppdaterad 25 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Personliga berättelser, hörsägen och Trip advisor-recensioner. Internet är fullt av anekdotiska bevis sominte håller längre än man kan kasta dem.

Tyvärr verkar vi människor vara förtjusta i berättelser i första person. "Jag var med om en fantastisk grej." "Jag ger den här restaurangen två stjärnor." 

Vi älskar att läsa vad andra sagt på Familjeliv och Flashback. Vi bryr oss inte om att vederbörande kan vara galen, mytoman eller helt enkelt bara hemmablind.

I samband med Gamergate-skandalen i spelvärlden så kom delar av debatten att handla om hur kvinnor som är gamers blir illa behandlade. Responsen från en del gamer-killar var misstro. Finns det ens så många gamer-tjejer? Varför ska vi bry oss om ifall de känner sig ovälkomna i vår värld?

Ja, svaret är ju att det inte är bara er värld längre.

Enligt allt fler mätningar så spelar allt fler tjejer spel. En vanlig invändning är att anledningen till att majoriteten av världens spelare är kvinnor är för att man räknar in mobilspelen och om man ska räkna tjejiga spel som Candy crush och Farmville , ja, då är väl begreppet gamer totalt urholkat och oanvändbart?

Men problemet som kritikerna får är att statistiken börjar visa att tjejer även spelar dataspel i allt större utsträckning. Alltså klassiska köpa dvd-skivor, spela på PC eller konsol, spela onlinespel, göra räder, skita-i-annat-spela spel.

När den här nyheten, att fler kvinnor än män spelar spel, redovisades på en av de mer mansdominerade speltidningarnas sajt så verkade det anekdotiska beviset trumfa allt.

Det har jag inte märkt, sa en man i kommentarsfälten. Var skulle de tjejerna vara? undrade en annan.

En tredje, lite mer eftertänksam, funderade på om det kunde vara det faktum att tjejer blir illa behandlade när de öppet visar att de är just tjejer i spelsammanhang.

Den odödliga frågan "var e brudarna?" kan i det här fallet ha svaret: i andra hörn av internet. För ditt verkade lite mossigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro