ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Svårt att hålla det vita pulvret borta från barnen

Jonas Cramby · 1 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Socker, det är väl de flesta överens om, är inte bara oerhört onyttigt utan också totalt meningslöst ur näringssynpunkt. Det finns egentligen ingen anledning att ge det till ett barn som aldrig smakat det och därmed inte vet vad det missar. Socker får bara tänderna att ruttna, humöret att svikta, magarna att bli runda och det får annars stillsamma och välartade barn att plötsligt bli överaktiva och påträngande som uppåttjackade cirkusapor.

Jag minns min egen barndom och hur det vita pulvret förvandlade mig och mina friska och sunda kamrater till hålögda sockerpundare som tillbringade dagarna med att klia oss på underarmarna och leta efter något sött att äta. Hade vi inget godis och sötsuget satte in kunde vi ju äta i princip vad som helst som vi hittade i skafferiet, kylen eller medicinskåpet, bara det åtminstone innehöll spårämnen av socker. Vi tvingade i oss grånad och stenhård blockchoklad, bitsocker, strössel och tårtdekorationsgelé på tub. Vi åt O’boypulver med sked direkt ut paketet, hemkokt svartvinbärsgelé, hermesetas och hundchoklad.

En vän till mig berättar att han som liten till och med hällde upp en burk barnalbyl i en godisskål och käkade framför "Razzel"  på grund av dess, "söta och delikata halloncoating".

När min dotter precis var nyfödd kom jag och min sambo därför överens om två saker: att vi alltid ska försöka se henne för den person hon verkligen är och att vi aldrig kommer låta henne äta socker.

I dag, två år senare, arbetar vi fortfarande på det första löftet medan vi helt gett upp det andra. Efter en lång kamp har vi insett att den var fåfäng och omöjlig att vinna: hela världen verkar nämligen vilja få min dotter att äta socker. Att var förälder och sockermotståndare är att ständigt vara beredd att slå en kanelbulle ur handen på en förbipasserande. Man måste alltid vara vaksam mot det dolda sockret i den mat vi äter och bryskt hindra välvilliga bekanta som, utan att tänka, sträcker fram sin glass under en varm sommardag.

Man måste ständigt ljuga för sitt barn om att "frukt också är godis" när de vill ha en likadan lördagsgodispåse som kamraterna och, för hundrade gången, skälla ut släktingar som förstått att socker är den starkaste valutan i världen när det gäller att köpa ett barns kärlek och inte kan motstå att utnyttja det.

+ Varje tisdag på SVT under namnet "Dox" visas just nu en fantastisk samling dokumentärfilmer, som  "Kakornas kungar" och "The Cove". – Med undantag av möjligtvis "Robinson" verkar magin ha försvunnit helt ur höstens utbud av dokusåpor.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro