ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Svårt att rekrytera svenska rebeller

Stephan Mendel-Enk · 17 Okt 2011
Uppdaterad 17 Okt 2011

Vad gör lokala rebelledare när det inte pågår någon revolution? Och hur svårt skulle det vara att rekrytera svenska rebeller undrar Stephan Mendel-Enk.

klar

Artikellänk är kopierad

Senaste nyheterna från Libyen är att landets nya styre är på väg att inta Gaddafis hemstad Sirte. Trots att konflikten pågått i drygt åtta månader och utsatts för omfattande mediebevakning är det en detalj som fortfarande är oklar, som jag funderat över ända sedan upproren satte i gång.

Alla rebeller och lokala rebelledare man ser på tv – de som står på bilflak med vapen runt halsen och gör segertecken – vad gör de i vanliga fall? Vad fyllde de sina dagar med fram till februari när revolten tog fart?

Gick de bara runt på den libyiska landsbygden i sina kamouflagevästar och väntade på något som skulle ta deras kompetens i anspråk? Var det därför de blev så upprymda när revolutionen startade? ”Det här var sannerligen välkommet. Som rebelledare har man ju haft det lite tunnsått med uppdrag på sistone.”

Eller har de vanliga jobb och sysslar bara med rebellskapet vid sidan om, lite som en ”kul grej”? ”Jag är ju fastighetsmäklare i botten och det är skönt att veta när man är ute och strider, att går detta helt åt skogen har jag alltid min mäklarutbildning att falla tillbaka på.”

Det är tur att Sverige redan är en demokrati för jag tror att det skulle bli ganska svårt att rekrytera rebeller här.

Rebellbranschen lider av flera egenskaper som skulle avskräcka många svenskar. Höga bullernivåer, onaturliga arbetsställningar, begränsade möjligheter till att självständigt lägga upp sina arbetstider. 

Den i rebellkretsar så populära vanan att fira framgångar genom att avfyra gevärsskott i luften rimmar också illa med den kultur som präglar svenska arbetsplatser. För att anpassa rebellivet till svenska arbetsförhållanden skulle man helt behöva ändra sättet att fira på.

Ifall svenska rebeller intagit ett regeringsfäste strax söder om huvudstaden skulle de inte skjuta vilt omkring sig och vråla religiösa slagord. De skulle dela på en prinsesstårta. Det är så vi visar glädje här.

Förhoppningsvis kommer det svenska folket aldrig tvingas ta till vapen för att försäkra sig om sina medborgerliga rättigheter. Skulle den dagen ändå komma hoppas jag att tillräckligt många bland oss är beredda att offra bekvämlighet och hälsa i kampen för demokrati.  Annars får vi hoppas att arbetsförmedlingen tvingar oss. 

”Det enda vi har inne är en heltidstjänst i ett folkligt uppror mot vår tyranniske regent. Kan innebära en del kvällsjobb, men tackar du nej sänks din a-kasseersättning med tio procent.”

En av få regeringschefer som burit lustig huvudbonad utan att vara tokig. Ghadaffi/Khadaffi/Gaddafi. 42 år vid makten utan att lyckas klargöra hur hans namn stavas.  +

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro