ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Svårt för oss vandrande känselspröt att passa in

Cissi Wallin · 9 Dec 2013
Uppdaterad 9 Dec 2013
Svårt för oss vandrande känselspröt att passa in

Svårt för oss vandrande känselspröt att passa in


klar

Artikellänk är kopierad

CISSI WALLIN: Vid Slussens t-baneuppgång här i Stockholm står tre unga tjejer och hänger. De röker och skrattar högt. De tycks inte notera den gamla damen som sitter några centimeter ifrån deras Canada Goose-jackor och tigger. De blåser dock rök på henne. Jag vill bara gå fram och slå dem hårt i ansiktet med en fet empatibok. Eller så är det bara jag som är överkänslig.

Jo. Jag är överkänslig. Eller som det heter inom psykvärlden – hypersensitiv. Jag gråter nästan varje dag och blir helt mörk i sinnet av passiva människor som inte på något sätt visar omtanke eller generositet. Eller så vill jag strössla patos och självbevarelsedrift över varenda mussla på ett högst maniskt sätt. Herregud, när blev folk så kyliga och blasé? Varför är så få sådär genuint snälla nuförtiden? Det stör mig. Att jag är såhär alltså. För det passar inte in i det här samhället. Jag passar inte in.  

Det passar inte in att vara ett vandrande känselspröt som sällan vill tro ont om andra men på grund av det ständigt hamnar i snåriga konflikter och skärseldar. Som blir anklagad för att stöta på andras män bara för att jag är hon som också gillar att ge bekräftelse och lyssna. Som blir tillrättavisad när jag är för ”personlig” i ”opersonliga sammanhang”. Som skapar obekväm stämning genom att lägga mig i och säga ifrån när alla andra i rummet tiger. Att ge mycket av sig själv och ta för givet att alla är likadana har ett sjukt högt pris. Till slut sitter man nämligen där helt jävla dränerad och hatar samhället. 

Jag hatar hur kallt och ogeneröst vårt samhälle är. Jag hatar hur samhällsnormen ser på oss känsliga. Eller ”överkänsliga” som vi lite hånfullt kallas. Vi anses irrationella, integritetslösa och beredda att göra vad som helst för lite uppmärksamhet. För så fort någon visar starka känslor är det givetvis ett rop efter att stå i centrum... Så fort någon bryr sig är det av ond baktanke. Så tänker ju många! Det är inte riktigt friskt, men kanske ändå förståeligt. 

Faktum är att vi som är mer känsliga, benägna att vara mer generösa mot andra (alltså inte främst materiellt) har bättre förutsättningar att lyckas med våra livsmål. I alla fall om man ska tro den hyllade amerikanske professorn Adam Grant.  Och New York-baserade psykologen och forskaren Elaine Aron menar att vi hypersensitiva ser världen i fler nyanser, är mer kreativa och lösningsfokuserade. Kanske ser andra oss som ett hot? Kanske har så många stängt av sina känslor för att slippa just känna eftersom de då ser sina egna brister... Och så kommer vi och påminner. Med dunder och brak. Med alla våra känslor utanpå.

Jag gråter inte bara i regnet. Men tycker synd om dig som gör det. Eller så får jag väl låta mig lobotomeras för att kunna orka med. 

+ Det fina med julen. Gemenskapen och det fina.

– Det fula med julen. Alla de som stänger ute ensamma i sin närhet bara för att de vill ”fira privat” (det fula).

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro