ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Svårt för polisen att ingripa

Stefan Wahlberg · 24 Okt 2013
Uppdaterad 24 Okt 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Trots den lagstiftning om ”grooming” som finns sedan 2009 är det svårt för polisen att komma åt nätpedofilerna. Tekniska möjligheter till internetspaning räcker inte när lagen i praktiken innebär att polisen inte kan ingripa förrän vid en tidpunkt som ligger väldigt nära ett fullbordat brott.

Det räcker nämligen inte med att nätpedofilen har tagit kontakt med barnet och till exempel chattat om sexuella aktiviteter. Lagen kräver också att han vidtar någon ytterligare åtgärd för att det ska vara kriminellt – till exempel att bege sig till en mötesplats. I praktiken innebär det att det oftast är för sent och att polisen i stället får utreda ett fullbordat sexbrott mot ett barn.

Till skillnad från många andra länder får svensk polis inte heller provocera fram ett brott genom att gillra en fälla för en misstänkt pedofil.

LÄS MER: Polisen har kartlagt 761 nätpedofiler

LÄS MER: Polisen söker efter fler barn som kan ha utnyttjats av nätpedofil

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro