ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Svensk film suger"

Cecilia Wallin · 23 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Filmfestival rullar in på sina sista dagar. Vi är på pappret ett bra filmland, kan briljera med vårt Bergmanska arv. Ändå tycker många att Svensk film idag över lag suger. Varför? Det funkar ju i teorin, varför kan vi då inte spotta ur oss ett tiotal riktigt bra rullar varje år? Såna som sätter spår, som inte luktar moralkaka eller försöker vara lite mellanmjölks-multikulti. Vart ligger felet? Vi har ju ändå ett gäng ansedda filmutbildningar och tusentals idéskallar. Varför märks inte det?Vi jämför oss gärna med pölseland och visst gör de bättre film. Gräset är nog inte särskilt mycket grönare utan receptet bara bättre. Danskarna har fem långfilmskonsulenter. Fem olika typer med olika smak och åsikter som delar ut pengar. I Sverige har vi två. Det är dessa som bestämmer vilka manus som blir verklighet, vilka historier vi ska få ta del av i landets alla röda sammetsfåtöljer.

Tycker ni de gör ett bra jobb? Inte jag heller. Som i många branscher råder det även här en ganska öppen svågerpolitik. Är man tjenis med konsulenten blir det genast lite enklare att få ett möte och sen pengar, inga konstigheter. Jobbigt bara för nybakade filmstudenter som har världens bästa idé men som inte dunkat rygg med konsulent-Nisse på senaste Cannesfestivalen. Som ung och hungrig filmare med grymmaste idéerna får man helt enkelt nöja sig med en svältbudget och gratisknegande team. Allt på grund av Det nya filmavtalet - enbart filmare med en professionell producent i ryggen får ett möte med de som håller i trollspöet.

Bossen Cissi Elwin vill göra färre produktioner med högre kvalitet varje år, ett steg åt rätt håll. 2005, samma år som filmen jag debuterade i gick upp på bio, var var vi en av nästan fyrtio svenska filmer på duken, bara det året. Vi hade tur, "Tjenare Kungen" sågs av drygt 130 000 personer, hälften av resterande rullar som fått filmstöd sågs av en knapp tiondel.Varje år sliter alltså massa filmarbetare arslet av sig för ingenting. Kanske för att deras film drunkade i havet av premiärer. Kanske för att den berörde och intresserade folk lika mycket som en pilsnerfilm från fyrtiotalet.Det knasiga är att Svenska Filminstitutet inte frågar folket vad de vill ha, tar tempen på samhället. Frågar: Vad skulle DU vilja se för historia gå upp på din lokala biograf? Ännu en politisk korrekt film om en icke-fungerande integrationspolitik där blattar mest är missanpassade clowner i landet lagom? Kanske ett till polisdrama om en magsårig polisgubbe som helst av allt lyssnar på klassiskt och hinkar årgångswhiksy? Eller varför inte ännu en rulle om hur inskränkta alla norrlänningar är? De tar istället gärna cred för unga filmares lågbudgetrullar som kritikerrosats men i själva verket gav de inte ens en uppmuntran. Ska vi ha det så här?+ Lykke Li. Ni som inte redan upptäckt henne, kolla Myspace bums. Ni som liksom jag fallit pladask för sötspröda stjärnskottet, dra upp volymen!– Att det finns så få riktigt bra musikscener i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Cecilia Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro