ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Svenska staten tvångsförflyttar människor – för brunkolets skull

Johan Norberg · 25 Mar 2015
Uppdaterad 25 Mar 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Som svensk är du på sätt och vis medansvarig till att den lilla tyska byn Atterwasch ska jämnas med marken. ”Vi har alltid bott här och levt på den mark som min far, min farfar och min farfars far brukade före mig”, berättar Ulrich Schulz för mig. Men nu ska Schulz och hans familj tvingas bort eftersom ett svenskt statligt bolag, Vattenfall, vill gräva upp miljontals ton brunkol under byn. 

Vattenfalls tunga investeringar i kol i Tyskland är ett stående hån mot alla svenska miljö- och klimatambitioner. Nu ställer den också till problem för regeringen, då Socialdemokraterna kan tänka sig att sälja verksamheten, medan Miljöpartiet vill behålla den för att avveckla. Det är lätt att sympatisera med MP:s avsikt, men i praktiken betyder det att svenska skattebetalare skulle tvingas betala miljarders miljarder för att tvinga på andra länder Miljöpartiets politik. Det skulle vara som om Vänsterpartiet krävde att svenska bolag köpte utländska friskolor för att lägga ned dem, eller om alliansen köpte upp utländska statsbolag för att privatisera dem.

Men den tyska situationen borde mana till bredare eftertanke. Att ett land som ville vara ett grönt föredöme gräver upp mer kol visar att miljöfrågorna är mer komplexa än de ibland framstår som i söndagspredikan. Den tyska regeringen beslutade sig för att avveckla kärnkraften och storsatsa på förnyelsebara energikällor. Det har resulterat i en stor tillväxt av bland annat sol- och vindkraft. Problemet är bara att vinden inte alltid blåser och solen inte alltid skiner. Därför behövs det någon slags baskraft som tar över i de fallen. När kärnkraften inte längre tillåts fungera vänder sig till tyskarna till det billiga kolet, vilket gör att den redan extremt dyra energiomställningen inte kollapsar. Elpriserna är redan 50 procent dyrare än de genomsnittliga europeiska priserna. ”Elektricitet håller på att bli en lyxvara i Tyskland”, som Der Spiegel nyligen skrev.

Så en energiomställning som hyllades för att vara den grönast tänkbara har gjort att tyskarna använder mer av den energikälla som ger mest koldioxidutsläpp och förgiftar mest. Kolet står nu för nästan hälften av den tyska elektriciteten och brunkol, som är den smutsigaste varianten, står för mer än hälften av det. Resten av Europa har minskat sina koldioxidutsläpp, men Tyskland har ökat sina tre år i rad.

Detta är bakgrunden till att den svenska staten nu är med och tvångsförflyttar tyskar från sina familjehem. ”Min far är 88 år gammal”, säger Ulrich Schulz uppgivet. ”När jag talar med honom undviker han ämnet. Han vill inte höra talas om det, han vill inte behöva hantera det.” Se där, något som pappa Schulz har gemensamt med den svenska regeringen.

+ Flygfart. Trots den senaste tidens fruktansvärda tragedier är det fortfarande det överlägset säkraste sättet att resa på.

- Utah återinför arkebuseringar. Utah ska skjuta ihjäl dödsdömda nu när delstaten inte kan få tag på dödsdroger. Verkligen? Som om vi behövde fler bevis på att dödsstraffet är barbariskt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro