ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Svenska valsystemet fungerar inte längre

Panktionär · 4 Dec 2014
Uppdaterad 4 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

"Att välja ett parti för att det rider på en populistisk fråga är både fel och oansvarigt mot hela landets intressen", skriver "Panktionär".
"Att välja ett parti för att det rider på en populistisk fråga är både fel och oansvarigt mot hela landets intressen", skriver "Panktionär".Foto: TT

Det nuvarande valsystemet är gammalt. Systemet behöver förnyas och anpassas till dagens komplicerade samhälle. Valet i sin nuvarande barocka form utgör inte ett tillräckligt instrument för folket att utöva sin demokratirätt. 

Tänk dig att mäta en sträcka med hjälp av ett kort resårband. Mätningen kommer inte att vara tillförlitlig. Att välja ett parti för att det rider på en populistisk fråga är både fel och oansvarigt mot hela landets intressen. För politiken är inte bara en enda fråga att lösa och väljarna måste se valet som en plikt och tänka på konsekvenserna av sin röstning. 

Väljer man ett parti för en enda fråga så måste man förstå att det partiet kommer även att utöva sin makt i andra frågor. Sverige har inte råd med politiska intriger, de skapar bara kaos och instabilitet som kan skada tilltron till det politiska arbete. 

Den föregående alliansregeringen bär en del av ansvaret för krisen och extravalet. De visar att de är dåliga förlorare. Väljarna å sin sida måste se denna kris som en läxa och välja ett helt, komplett och lovande partiprogram. 

Invandringspolitiken ska vara flexibel och anpassas till läget i omvärlden. Det är krig och det är naturkatastrofer som kräver en human och konsekvent politik som inte bara går ut på att flygbomba flyktingar med matvaror och kläder. Och det är olyckligt och fel att förknippa arbetslösheten med invandringen. Invandrarna är de som skapar arbeten, både direkt genom företagandet och indirekt när de utbildar sig. Invandrare ska ses som en investering.

klar

Artikellänk är kopierad

Panktionär
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro