ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sverige är aktivt i krigföringen

Göran Greider · 20 Mar 2012
Uppdaterad 20 Mar 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Vi är många som följt dramat med det störtade norska Herculesplanet. Den tragiska händelsen utspelar sig i en miljö som väcker tankar om ödslighet och väglös, oländig natur. Men det har hela tiden varit något litet egendomligt med rapporteringen om det norska planet med militärer ombord. Vad gjorde det där? På svenskt territorium?

Svaret stavas Cold Response. Det är namnet på en stor militär övning som framför allt äger rum i Nordnorge, men även i Sverige, och omfattar runt 16 000 man. Övningarna har hållits ett antal vintrar sedan 2006 och sker inom ramen för Partnerskap för fred – och det är alltså inget annat än ett Natolett militärt samarbete. Men varför är det så pass tyst i rapporteringen om att Nato är inblandat i den här övningen? Under tidigare år har fredsrörelsen ibland protesterat mot övningarna och senare i vår ställs några fredsaktivister inför rätta i Luleå för att de målat rosa fredsmärken på militärens landningsbanor. 

Göteborgs-Posten skrev nyligen kort om militärövningen och i artikeln sades bland annat följande: ”Trupperna tränar på att agera ’i ett krisområde, där trupperna ska hantera allt från högintensiv krigföring till terrordåd och massdemonstrationer’ enligt det norska försvaret.” Och jag hoppar högt när jag läser det. På svenskt territorium övar alltså militärer och Natoexperter på hur massdemonstrationer ska hanteras?

Senast det ägde rum i Sverige var 1931, i Ådalen. Då sköt militärer mot strejkande arbetare och dödade många. Händelsen kom att påverka den svenska historien på djupet. Men när ett norskt militärplan kraschar mot en bergsvägg i de svenska fjällen reduceras det till ett gripande mänskligt drama i orörd natur. Det är det givetvis också. Ändå är det smått ofattbart att Natos och svenska militärers gemensamma verksamheter lyckas gå under radarn på det här sättet. Att det är möjligt beror på att praktiskt taget alla led i det som rör svensk säkerhetspolitik och allt som har med svenska vapen att göra är höljt i ett slags permanent offentligt töcken. 

Svensk vapenexport är som bekant en växande skandal. Samarbetet med Saudiarabien, USA:s mest stabila partner i Mellanöstern, visar att Sverige är en del av ett västligt militärt block. Jag brukar skoja och säga att frågan inte längre är om Sverige ska gå med i Nato eller inte – frågan är när vi ska gå ur Nato.

Sverige är inte neutralt. Sverige är inte alliansfritt. Sverige är inte ett litet fredligt hobbitland i norr utan en synnerligen aktiv kugge i det stora, västliga militärmaskineriet.

Utan att riktigt fatta det blir vi därmed också en del av den växande militarismen i världen. Jag målar ett rosa fredsmärke.

 Roligt att det går bra för Stefan Löfven. Ännu roligare om han ville berätta mer om sin politik. Snö när jag skriver detta.+

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro