ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sverige befinner sig faktiskt i krig

Göran Greider · 5 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det börjar gå upp för fler och fler människor att Sverige faktiskt befinner sig i krig – i Afghanistan. Och stödet för detta krig minskar dessutom, i alla fall enligt den senaste mätningen.

Nyligen gick miljöpartiet ut och krävde att Sverige måste sätta upp klara mål för vad vi ska göra där och hur länge vi ska vara kvar. Den kritiken börjar höras i flera europeiska länder, i synnerhet iTyskland. Samtidigt vill den svenska regeringen och kanske även socialdemokraterna skicka fler soldater till Afghanistan.I debatten kan man numera ibland få höra de där patriotiska tongångarna som alltid uppstår i länder som befinner sig i krig: Vi måste tänka på våra soldater därborta! De slåss för fred och frihet!

Svik inte våra tappra! Så brukar det låta i patriotismen stamort på jorden, USA, framför fanorna under politiska kampanjer när landets krigsinsatser diskuteras. Så fort insatserna i Afghanistankritiseras hörs dessutom ekona av sekelgamla koloniala argument för västvärldens militära engagemang: Vi måste lära dem demokrati. Tung är den vite mannens börda.Men det står allt klarare att någon militär lösning inte finns i Afghanistan; det går bra för talibanerna, men framförallt går det dåligt för de Natoledda styrkor - som också svensk trupp sorterar under - som för varje insats gör sig allt mer impopulära hos befolkningen. Första halvåret i år dödades över tusen civila, det är en ökning med 24 procent sedan förra året. Presidentvalet som nyligen hölls smakade korruption.Huvudproblemet i västs och Natos strategi i Afghanistan är att insatserna fortfarande styrs av den logik som startade efter den elfte september: kriget mot terrorismen. Även Obama slår i varje tal fast att målet är att krossa Al-Qaida i Afghanistan. Han känner sig förmodligen tvungen att hamra in det, mot bättre vetande. Men talibanrörelsen är inte en monolit, med en enhetlig politik och för att besegra talibanerna måste antagligen hela den pashtunska folkgruppen utrotas till siste man och kvinna. Det är det som är omöjligt och framförallt skrämmande.Den enda framkomliga vägen är politisk, diplomatisk, dialogisk. Leta upp de rebelledare som det går att säga två ord till, sluta frambesvärja terrorspöket, satsa allt på humanitärt bistånd, låt FNistället för Nato ta kommandot! Och en bra start på en diskussion kunde vara att den svenska regeringen erkände att vi befinner oss i krig – ett krig med enbart förlorare.+ En granne kom precis in med en korg västerdalska trattkantareller!

– EU fick till slut ur ett ja till Lissabonfördraget ur irländarna. Men varför fick inte svenska folket rösta om detta?

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro