ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sverige blev inget sprithelvete

Johan Norberg · 23 Maj 2012
Uppdaterad 23 Maj 2012

klar

Artikellänk är kopierad

När EU efter 1995 gjorde alkoholen billigare och mer lättillgänglig varnade politiker, läkare och alkoholforskare för att Sverige skulle förvandlas till ett fylleslag. Nykterhetsorganisationer förutsåg en våg av våld och sammanfattade att vi skulle få ”fördubblad alkoholkonsumtion, fyra gånger så många storförbrukare och fyra gånger så många döda av alkoholskador”. Socialminister Lars Engqvist förklarade att 1 000-tals svenskar skulle dö varje år om införseln blev friare.

Så släpptes importen fri och ransonen vi fick ta med på EU-resan ökade från nästan ingenting till 10 liter sprit, 90 liter vin och 110 liter öl. Utbudet ökade och vi fick bekanta oss med ale, cider, alkoläsk och lådviner. Priserna sänktes och Systembolaget började hålla öppet på lördagar och helger. Samtidigt fick vi treöppet och fler utskänkningstillstånd. Det var bara att dricka gravöl för folkhälsan och åse Sveriges förvandling till ett ”helvete”, som en riksdagsledamot varnade.

I en rapport från Timbro visar Mattias Svensson vad som hände sen, tvärtemot experternas förväntningar. Alkoholkonsumtionen ökade från 8 till 10,5 liter alkohol per person 1996 till 2004, men sedan minskade det till drygt 9 liter 2010. Vi drack mer öl och vin och mindre starksprit. Vi tog med mer från resan fram till 2004, det år ransonen maximerades, sen började vi tvärtom ta hem allt mindre. 

Vi fick ingen explosion av alkoholrelaterade skador. Dödligheten ökade inte och på senare år har den minskat. Andelen som uppger sig ha utsatts för våld har inte ökat och det dödliga alkoholrelaterade våldet har minskat, delvis för att mer av drickandet äger rum på krogen. Berusningsdrickandet har minskat bland unga.

Det ska medges att jag inte är en opartisk observatör. Mattias Svensson är en god vän. Det händer till och med att vi praktiserar alkoholforskning ihop – i hemmet och på krogen. Men vem som helst kan se att hans rapport är sprängstoff. I årtionden betraktade myndigheterna svenskarna som potentiella barbarer som skulle ta varje chans att bränna röda stugor, slå små barn och säga fula ord. Vi placerades i ibland timslånga, förnedrande köer på ett Systembolag som stängde när folk var lediga. Tullare letade igenom semesterfirarnas smutstvätt efter gömda buteljer. 

Så brast fördämningarna och alkoholen flödade in – och svenskarna bytte ut en dunk hembränt i TV-rummet mot ett glas vin på krogen. Det är en berättelse om att människor som behandlas som vuxna börjar bete sig som om de var det. Sverige blev friare och roligare, utan att bli ett helvete. Det är inte konstigt att de som varnade för undergången inte vill höra berättelsen. Jag är inte överraskad över att radioredaktionerna har letat förgäves efter någon som vågar debattera rapporten med Svensson. Trailern för nya Bondfilmen Skyfall är vacker och lovande, trots att Bond ska dricka öl och inte martini.+

”Kamratuppfostran” på internatskolan Lundsberg tycks synonymt med våld och övergrepp.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro