ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sverige borde göra som Dubai

Johan Staël von Holstein · 5 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ikväll åker jag hem efter en veckas ”semester” i Dubai. Det har varit helt fantastiskt. Jag har förvisso haft öroninflammation hela veckan och inte kunnat bada med barnen som jag brukar och jag har haft massor av affärsmöten var och varannan dag. Men vilket ”wake up call” och vilken källa till inspiration. Landets ekonomi växer med 12 procent om året. En tillväxt som helt och hållet kan tillskrivas vision. Glöm att det är oljan som betalar, de har så lite olja att det bara rör sig om ett par procentenheter av BNP. Allt handlar om vision och beslutskraft. 8 000 personer flyttar till Dubai i veckan! Detta till ett land som inte har mer än 1,5 miljon invånare! Fantastiskt!

Så konstigt säger ni, 30 grader och sol året om, vem skulle inte vilja flytta dit eller ha en lägenhet där… Det skulle aldrig fungera i Sverige eller Stockholm.Skitsnack, säger jag då! Vårt land och Stockholm har enorma komparativa fördelar gentemot länder i vårt närområde. Vi saknar bara politisk vision och handlingskraft. Vi borde också göra enorma investeringar i infrastruktur men köpa infrastrukturuppbyggnaden till internationella priser. Med andra ord skrota de svenska minimilönerna, ingen har ju råd att betala dem ändå, alla tvingas köpa svartjobb. Öppna upp för temporära arbetsvisum åt byggnadsarbetare från Asien och låt staten beställa så att fingrarna blöder. Sälj sedan villor och lägenheter dyrt till rika och välutbildade utlänningar som skulle vilja bo här. Det skulle ge staten ett enormt finansiellt inflöde så att vi skulle slippa alla skatter och i skuggan av massinvandringen skulle entreprenörskapet i Sverige blomstra. Alla dessa villor och lägenheter skulle behöva handtag, tapeter, kylskåp med mera och alla invandrarna skulle köpa porslin, kläder, service och tjänster. Vi skulle ha noll arbetslöshet, en överfull statskassa, rika entreprenörer och en och annan sur svensk byggnadsarbetare.

Ett viktigt steg på vägen är att göra SAS svenskt, lägga ner Kastrup och se till att göra Arlanda till en fantastisk flyghubb med massor av internationella långlinjer. Det kommer naturligtvis inte att hända. Vi kommer att ha kvar våra 2 procent tillväxt, bli relativt fattigare och fattigare jämfört med omvärlden och snart bara ha råd att semestra inom landet, för tillväxtländerna har inte bara stark tillväxt, de har även hög inflation. Hotell- och villapriserna i Dubai är redan chockerande.

+ Dubai

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Staël von Holstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro