ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sverige, låt oss se tillbaka på 2013

metro · 19 Dec 2013
Uppdaterad 19 Dec 2013

klar

Artikellänk är kopierad

FRIDAH JÖNSSON Hallå Sverige! Välkommen ut! Hörrudu, jag tänkte att vi ska titta tillbaka lite på 2013. Jag vet att du inte var odelat positiv till Big Brother som koncept, men håll med om att det alltid var ett underbart ögonblick när deltagaren som röstades ut fick komma ut till publikens jubel och sedan höra orden ”Vi ska titta lite på din tid i huset” och så kom ett montage av festbilder och bråk och gråt och en och annan spexig dräkt som de hade på sig i något uppdrag och så spelades det årets motsvarighet till Wake me up med Avicii? Hur som helst, Sverige. Vi ska se lite bilder på ditt 2013, hur tycker du själv att dessa månader har varit? Bra? Okej, ställ dig här bredvid mig. Ja, det började ju bra, med folk som röt upp mot kvinnohatet på nätet och delade öppna brev om upplevelser av rasism och sådant, och ursäkta om jag låter hård nu, men all vettighet spårade ju ur någonstans på våren. REVA liksom, hur tänkte du där? Självklart, jag ber om ursäkt, min uppgift som programledare är ju att vara opartisk, men kan du inte förklara dig en aning, bara hur tankarna gick i mars-april när du kände att det var helt rätt att jaga folk i tunnelbanan på grund av deras utseende? Det vill du inte? Okej.Men du, om vi tittar på sommaren då, här ser vi att kommentarerna på nätet om damlandslaget i fotboll nästan enbart handlar om spelarnas sexualitet och utseende. Hur kunde det bli så efter all den kärlek som folk visat bara några månader tidigare? Jag förstår att du inte vet, men du vill inte våga dig på en gissning? Nähä, vi går vidare. För om vi kollar på hösten då, här har du legat i, hehe! Oj, nu är det teknikproblem här, det står bara ”minnet fullt” när vi ska se bilderna… ja, allt kan ju hända i direktsändn… nej vänta, nu funkar det! Jo, här har det stormat en del, vi ser friande domar i gruppvåldtäktsmål, vi ser ett register över romer, vi ser våldsamma demonstrationer av Svenska Motståndsrörelsen, har du någon som helst förklaring till det här?Oj, lugn lite nu, Sverige, du behöver inte bli så arg, alla reagerar olika i sådana här situationer. Och det här är ju egentligen ett lättsamt underhållningsprogram, från början tänkte jag ju ta upp sakerna som var bra, som den finfina och extremt viktiga Pride-paraden i somras och sådana saker, men du måste ju själv erkänna att du faktiskt varit lite kontroversiell under den här tiden? Du har ingen kommentar till det? Nähä, men då blickar vi framåt istället! Hur ser du på framtiden nu då? Vad kan vi vänta oss 2014? Hur ska du ge oss mer kärlek och jämställdhet och värme? Det är ju till exempel val nästa år, hur tänker du förbättra de här sakerna då? Oj, jag kanske står i vägen, ser du bilden? Om du ställer dig lite mer till vänster så tror jag det blir bättre. Så där, perfekt.

+ Nyårslöfte alla borde ge: Att lyssna mer på Linda Pira. - Alex Schulman har rätt, handlingen i årets julkalender ÄR verkligen svår att förstå.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro