ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sverige måste ta yttrandefriheten i världen på allvar

Tanvir Mansur · 14 Aug 2015
Uppdaterad 12 Okt 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Han sa att han aldrig kan åka hem igen. Det kändes direkt i magen på mig. Jag kan inte ens föreställa mig hur det är att aldrig kunna besöka sin familj eller sina vänner igen. I Stockholm gick jag på promenad med Abhimanyu, som egentligen heter något annat, en sekulär bloggare från Bangladesh, som lever med dödshot. Han berättade om alla författare och skribenter som har mördats av fundamentalister den senaste tiden. Avijit Roy, som var på besök från USA med sin fru i huvudstaden Dhaka. Han skulle presentera sin senaste bok i februari. Båda blev anfallna på väg ifrån bokmässan av män som bar machete, och Avijit Roy dog av sina skador. Jag har själv svårt att släppa det, sa jag till Abhimanyu. Jag som precis hade besökt samma bokmässa, några veckor tidigare.

Efter att Avijit gick bort började fler bloggare få dödshot. En månad senare blev Washiqur Rahman mördad på samma brutala sätt som Avijit. Terrorgruppen al-Qaida på indiska subkontinenten (AQIS) tog på sig ansvaret för alla morden på sekularisterna. Sedan 2013 har åtta personer blivit mördade.

Terrorgruppen upprättade en lista över författare och bloggare som skulle bli mål för deras attacker. Listan läckte ut, och skribenten Ananta Bijoy Das stod på den.

– Han skrev för samma blogg som jag och jag står också på den listan, berättade Abhimanyu.

I maj bjöds den bangladeshiske journalisten Ananta Bijoy Dash in till Sverige av Svenska PEN för att berätta om förföljelserna mot bengaliska bloggare. Men svenska ambassaden nekade honom visum. De förklarade att risken för att han skulle stanna kvar i Schengenområdet var för stor och att besöket inte var angeläget nog. Han blev tvungen att stanna kvar i Bangladesh. Nio dagar efter att han egentligen skulle ha föreläst i Stockholm blev han hackad till döds av fyra män som bar machetes.

Svenska PEN, som kämpar för yttrandefrihet över hela världen, vill att regeringen ska agera för de dödshotade bloggare som finns kvar. Annika Thor sitter i styrelsen och berättar:

– Sverige behöver sätta tryck på regeringen i Bangladesh för att skydda för yttrandefriheten för sekulära bloggare. Det är kanske den mest utsatta gruppen just nu. Vi behöver också skapa möjligheter för att söka asyl på svenska ambassader i utlandet.

I början av augusti dog ännu en bloggare, ännu en av Abhimanyus vänner. Utrikesminister Margot Wallström har inte uttalat sig alls om händelserna. Abhimanyu tycker också att Sverige behöver reagera starkare.

– Det har inte kommit ut något officiellt uttalande om situationen i Bangladesh. Det har europeiska grannar redan gjort. För ett land som tror på yttrandefrihet borde Sverige ta ställning för de förföljda bloggarna.

Det räcker inte för Sverige att säga “Je suis Charlie” för att stå upp för yttrandefrihet. Vi måste också agera. Och bollen ligger hos Utrikesdepartementet just nu.

+ Organisationer som Svenska PEN som handgripligen hjälper förföljda författare som kommer till Sverige.

- Den regimkritiska författaren Samira Motazedi hotas med dödsstraff i Iran och kommer att utvisas dit från Sverige. Ännu ett fall då Sverige inte står upp för yttrandefriheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro