ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sverige på alla fyra –– med rumpan i vädret

Stefan Wahlberg · 23 Mar 2012
Uppdaterad 23 Mar 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Högteknologisk IT-utrustning har blivit billigt. Ett både utmärkt och enkelt sätt att rädda hundratals människoliv från trafikdöden vore därför att lagstifta om att alla bilar ska vara utrustade med en hastighets-GPS. 

Med hjälp av en signal som kontinuerligt skickas via satellit kan Trafikverkets datorer hålla koll på var alla bilar i Sverige befinner sig och hur snabbt det går. Så snart någon kör för fort så genereras ett bötesbelopp för bilens ägare som samtidigt kan få sitt körkort indraget – ett system som skulle ha en starkt preventiv effekt på alla fartdårar.

Ett annat samhällsproblem av rang är det systematiska våld som utövas mot kvinnor och barn inom hemmets fyra väggar. Detta kostar visserligen inte lika många människoliv som trafikdöden men är ett av samhällets allra största misslyckanden. Om vi verkligen menade allvar med att vilja sätta stopp för denna tragik så skulle vi kunna använda oss av den senaste IT-tekniken och effektiv lagstiftning. 

Det hela är mycket enkelt: En webbkamera monteras i varje rum i alla svenska bostäder. Ljud och bild skickas kontinuerligt till Polisen där signalen passerar en detektor som är programmerad för att slå larm för rörelser och ljud som indikerar fysiskt våld. Detta är alltså en utmärkt metod för att kunna säkra bevisning, lagföra familjetyranner och förebygga en av de brottskategorier som det har visat sig vara allra svårast att komma åt.

Alltså: Listan över de goda effekter till mänsklighetens fromma som all denna IT-teknik skulle kunna bidra med kan i princip göras hur lång som helst. Tekniken finns redan. Den är billig, smidig och uppenbarligen enkel att lagstifta om med hjälp av principen om de små stegens osynliga förflyttning – alltså sådant som annars brukar kallas för tillvänjning.

Vi svenskar lever ju dessutom efter devisen att den som inte har någonting att dölja inte heller har någonting att frukta. I vårt förhållande till den goda staten och dess institutionella skyddsänglar som FRA, Säpo, Skatteverket och Polisen så lägger vi oss ju dessutom gärna blottade på alla fyra, med rumpan i vädret, för att verkligen bevisa att vi är goda medborgare som inte har mer skit att dölja än någon annan.

Så när vi nu har låtit våra folkvalda klubba igenom både FRA-lagen och datalagringsdirektivet i riksdagen – varför inte då också kräva att få rädda alla sönderslagna kvinnor och barn genom en lag om obligatoriska kameror i våra hem? Vi som inte har någonting att dölja har ju inte heller någonting att frukta. Kanske skulle Sverige till och med kunna få en guldstjärna i kanten på EU:s baner om vi exporterar metoden till Storebror i Bryssel. Där är ju onekligen priset på infantilisering högre än på personlig integritet. 

Med tanke på det amerikanska primärvalet: vilken rysare ska inte presidentvalet bli?!+

Det luktar militär underrättelsetjänst lång väg om FOI:s bulvanföretag.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro