ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Sverige säger nej till våldet på fel sätt"

metro · 14 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

VICKY OLESEN Det är sällan någonting uppmärksammas så otroligt mycket som mordet på Riccardo Campogiani gjorde, och gör. Kanske har jag märkt det just för att det hände så nära mig själv, eller för att det kändes så ofatt-bart och in-your-face att vem som helst kan råka illa ut när som helst. För det är ju ingenting som kan hända mig! Eller? Hur sorgligt det är går inte att ta sig för att berätta, och jag tänker heller inte försöka för att kanske på vägen råka förenkla händelsen. Men det finns en annan sida också. En sida där ingenting har dött, men någonting har slutat på fel sätt. En sida som sällan blir representerad.

Det finns ingenting som kan ursäkta vad Riccardo blev utsatt för för två helger sedan. Han blev grymt, och kallt, slagen till döds. Av sextonåringar. Varenda cell i min kropp undrar hur det kan komma sig att barn, för det är precis vad de är, kan ta ett annat barns liv. Pojkar som inte ens är gamla nog att köpa folköl, hur dessa personer kan låtas ta en annan pojkes liv. Samtidigt vägrar jag tro att dessa pojkar är onda. Att de gjorde detta med mening och att de nu inte ångrar sig. Jag kan inte nog påpeka att jag absolut inte försvarar dessa killars handlande, utan jag vill visa på något annat. De sitter nu häktade. Ensamma. Sextonåringar. Och jag tror aldrig att de har varit så små förut. Så rädda. Önskande att de fick sova i sin mammas säng i natt. Det var någonting som gick över styr, aldrig meningen att det skulle gå så långt. Stockholm, och delar av Sverige, säger nu nej till att det får fortsätta så här. Riccardo måste vara den siste. Och Sverige säger nej med besked, på otroligt många hemsidor. Samtidigt säger de nej på ett felaktigt sätt. De pojkar som misshandlade Riccardo till döds hängs ut med namn och nummer, och läsarna ombeds ringa och telefontrakassera deras föräldrar. Någon skrev att han gladeligen skulle ta med sig ett järnrör så kunde de ge sig på killarna. Slut på våldet, sa ni?

+ Anton Abele som själv bara är 15 år och på en vecka fixade en dunderdemonstration i Stockholm.

– Leif Silbersky. Varför ska man alltid behöva se honom när det är som mest tragiskt?

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro