ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sverigedemokraterna är fortfarande rasister

Lisa Magnusson · 26 Nov 2013
Uppdaterad 26 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson: Sverigedemokraterna är fortfarande rasister
Lisa Magnusson: Sverigedemokraterna är fortfarande rasister

LISA MAGNUSSON Jag besöker ibland Sverigedemokraternas hemsida. För varje gång blir den allt smartare, allt smakfullare, alltmer anpassad till det Sverige där öppen rasism trots allt ännu är tabu. Nytt sedan sist är bland annat att partiledaren Jimmie Åkesson har fått en egen sida, ”Jimmie”, där det rullar fram fun facts om honom: ”Visste du att... Jimmie Åkesson har varit Sverigedemokraternas partiordförande sedan 2005. Jimmie, då 26 år, efterträdde Mikael Jansson, som hade varit partiledare i 10 år”.

Ja, nog känner jag till Mikael Jansson. Han var mannen som tog över Sverigedemokraterna efter valfiaskot 1994. Folkhemsrasismen var vid den här tiden på framväxt, men Sverigdemokraterna var för extrema, rösterna de hade hoppats på gick till Ny Demokrati. 1995 började Mikael Jansson städa upp i leden, bland annat förbjöd han SS-uniformer – ett sådant förbud behövdes alltså i Sverigedemokraterna som det då såg ut. Och du! ”Visste du att... Jimmie Åkesson fotbollsintresse är vida känt. Där följer han Mjällby AIFs framfart i den svenska högstadivisionen.”

Sverigedemokraternas talespersoner babblar inte längre om att det ”ser äckligt ut när man ser två föräldrar med en indisk unge mellan sig”, Jimmie Åkesson räknar generöst även adopterade barn som svenskar. Partiet sprider inte längre bilder av blågula vikingar, i stället illustreras hemsidan nu av foton på blonda vuxna och barn som tillsammans gräver i jord i julimilt ljus. Sverigedemokraterna har utvecklat en punkt punkt punkt-politik, där de inte säger saker rätt ut utan bara antyder.

Sist jag var inne på Sverigedemokraternas sida förespråkade de ökat stöd till ”de miljontals verkligt nödlidande flyktingar i världen som saknar möjligheter och resurser att ta sig ifrån konfliktområdenas närhet”. Nu skriver man i stället om att ”möjliggöra flyktinghjälp på riktigt” genom att fokusera på länderna där de ”mest utsatta flyktingarna finns”. Formuleringen ”verkligt nödlidande” har alltså mildrats till ”mest utsatta”, men fortfarande påstår man mellan raderna att de som kommer hit inte är riktiga flyktingar, bara de som blir kvar behöver hjälp ”på riktigt”. Punkt punkt punkt.

Ibland är Sverigedemokraternas antydningar så vaga att det blir oklart vad de egentligen menar, som i stycket om ”massinvandring” där de kräver: ”Slut med avveckling av svenska traditioner med hänsyn till andra kulturer”. Vilka svenska traditioner vi egentligen håller på att avveckla framgår inte. Men kanske blir det inte jul i år?

Förresten! ”Visste du att... Jimmie Åkessons intresse för Sverigedemokraterna väcktes under valet till Europiska Unionen 1994.” Det vill säga under den tid som Sverigedemokraterna fortfarande stod och heilade, innan förbudet mot SS-uniformer. Jag är inte Sverigedemokrat, så jag kan säga det rakt ut: Sverigedemokraterna är fortfarande rasister.

+ Fabulous Fashionistas. Dokumentär om några riviga kvinnor runt 80, som har helt fantastiska klädstilar, går sina egna vägar och struntar i vad folk tycker.

– Sjukhuset i Uppsala. Akademiska sjukhuset i Uppsala lät ett tv-team från ett underhållningsprogram filma en döende patient. Olovandes, enligt hans anhöriga. Nej, säger sjukhuset, de hann bara inte få det skriftligt innan han dog. Så sjukhuset frågade mannen som låg där och kvävdes om de fick filma?

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro