ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sverigedemokraternas väljare har sett hatet – och ändå valt att rösta på partiet

Viktor Banke · 20 Sep 2016
Uppdaterad 21 Sep 2016
De förtjänar inte särskild omsorg från Löfven och/eller Kinberg Batra, skriver Viktor Banke.

De förtjänar inte särskild omsorg från Löfven och/eller Kinberg Batra, skriver Viktor Banke.


Nej. Drygt 800 000 svenskar är inte rasister. Men de är vuxna människor som under valdagen gjort ett aktivt val att rösta på ett parti vars djupa förakt för människor med annan härkomst, för fri press och för mänskliga rättigheter är välkänt, skriver Viktor Banke.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera partier tycks vara osäkra på hur de ska förhålla sig till Sverigedemokraterna och deras väljare. Anna Kinberg Batra sa i SVT:s Agenda att SD är ett rasistiskt parti. Ebba Busch Thor menade docki tidningen Dagen att SD inte är ett rasistiskt parti sett till partiets officiella politik av idag. Vilket sedan vidhölls i Dagens Nyheter, med reservationen att det är ett rasistiskt parti ”sett till det som återkommer återkommande från sverigedemokratiska företrädare och i delar av deras rörelse”.

►LÄS MER: Viktor Banke: Vi tappar utbildad arbetskraft för att asylprocessen är ett moment 22​

Varför denna osäkerhet? Tja, man vill väl förmodligen inte stöta sig med de väljare som ska vinnas tillbaka. Väljare vars goda avsikter man nu understryker istället. ”Jag är övertygad om att det här inte är rasister, utan människor som tänker att Sveriges utveckling går åt fel håll” sa Anna Kinberg Batra till Expressen. Stefan Löfven höll med:

”Det är min bild också. Jag pratar om Sverigedemokraternas ledning. Sverigedemokraterna är ett parti med rasistiska och nazistiska rötter, det är ingen tvekan om det. Men det är inte så att man kan anklaga deras väljare för det”.

Nej. Drygt 800 000 svenskar är inte rasister. Men de är vuxna människor som under valdagen gjort ett aktivt val att rösta på ett parti vars djupa förakt för människor med annan härkomst, för fri press och för mänskliga rättigheter är välkänt.

►LÄS MER: Viktor Banke: ​Tillförlitliga metoder för åldersbedömningar vore bra – men sådana saknas​

Välkänt, synligt för alla och återkommande. Partiet har anställt desinformatören Egor Putilov, Rickard Jomshof anser på Twitter att ”det styrande etablissemanget består av individer som knappt skulle kvala in på en särskola”. Kent Ekeroth skriver på Facebook att han inte vill att asylsökande ska få vistas fritt. Linus Bylund anser att den svenska journalistkåren är ”denna nations fiender” medan Jomshof fastslår att partiet måste ”anpassa” sin retorik eftersom svensk media ”inte fungerar som media i Ungern”. Det vill säga att eftersom media ännu är självständig måste partiet dölja delar av sin politik.

Och det är bara partitoppen, i närtid. Längre ner, på valbara platser, är hatet, demokratiföraktet och hoten ännu grövre. Det finns inte en granskning som inte visar detta. Sverigedemokraternas väljare har sett detta, och ändå valt att rösta på partiet. De förtjänar inte särskild omsorg från Löfven och/eller Kinberg Batra, som har nått den punkt efter vilken de måste stå upp för sina ideal, även till kostnad av presumtiva väljare.

Den punkten nåddes om inte annat i samma stund som Sverige fick en av Europas hårdaste asyllagstiftningar, och den sista dåliga ursäkten att rösta på Sverigedemokraterna gick om intet.

+ Poliser som står ut. Helt avgörande för samhället. 

- En hjälpkonvoj har bombats utanför syriska Aleppo. Låt det sjunka in.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Banke
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro