ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Sveriges nej till euron det bästa vi gjort

Jonas · 19 Jan 2015
Uppdaterad 19 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Det svenska folkets nej till euron har skyddat oss från social utslagning, tycker dagens insändarskribent.
Det svenska folkets nej till euron har skyddat oss från social utslagning, tycker dagens insändarskribent.Foto: TT

Euron har varit ett omöjligt projekt från dag ett. Det skapar arbets­löshet och oro. Det svenska folkets nej till ­euron var helt klart lyckat.

Finns det någon som på allvar sörjer att Sverige ­inte har ändrat valuta till euron? Euron är ett sjunkande skepp som har kantats av skandaler under hela sin livslängd. Man kan inte ­bygga upp en gemensam valuta i Europa eftersom de europeiska ländernas strukturer är för olika. Det är i hög grad därför som den gemensamma penning­politiken inom euro­samarbetet inte fungerar. Det går inte att sätta en gemensam styrränta för alla länder som har euron som valuta, följden av ­eurons misslyckande blir en mycket stor ­arbetslöshet, minskade resurser till sjukvård och därmed en stor ­social utslagning i många euro­länder. På grund av att eurosamarbetets gemensamma penningpolitik inte passar alla euroländer skapas en stor frustration hos befolkningarna. Euron har varit ett omöjligt projekt från dag ett. Det är tur att vi ­i ­Sverige har kvar vår egen ­valuta och vår egen penningpolitik eftersom det ger oss mycket bättre ­ekonomisk framtids­möjligheter. Vi i Sverige behöver en egen styrränta som sätts av vår riksbank och som endast är anpassad efter den svenska ekonomin. Detta är livsviktigt för vår ekonomi här i Sverige. Det svenska folkets nej till ­euron var helt klart ett av efterkrigstidens mest lyckosamma beslut.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro