ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

SVT, er krisrapportering i helgen exkluderade oss döva

Isabel Engwall/Rebecca Jonsson · 11 Apr 2017
Uppdaterad 11 Apr 2017
Döva har inte haft samma tillgång till information om terrorattacken som hörande, skriver Isabel Engwall och Rebecca Jonsson.

Döva har inte haft samma tillgång till information om terrorattacken som hörande, skriver Isabel Engwall och Rebecca Jonsson. Foto: Privat


Varför ska vi döva få tidsbegränsad information på teckenspråk om terrordådet medan hörande kunde få informationen dygnet runt, undrar Isabel Engwall och Rebecca Jonsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Med anledning av terrordådet den 7 april har Sveriges Television visat en stor brist på tillgänglighet för oss döva i samband med deras specialsändningar.

Det handlar inte om brist på resurser. För på fredagskvällen nödtolkade en teckenspråkstolk och på lördagen tolkade två teckenspråkstolkar helt gratis och av egen vilja via livesändning i sociala medier åt oss döva. Tänk då på andra döva som inte har Facebook, varifrån skulle de få sin krisinformation?

Under söndagens kärleksmanifestation sände SVT också live. En teckenspråkstolk som ställde upp av egen vilja fanns där på plats på scenen tillsammans med de andra aktörerna. Men SVT valde konsekvent under sändningen att inte filma tolkningen. Detta är beslut som exkluderar oss döva.

Varför ska vi döva få tidsbegränsad information på teckenspråk om terrordådet medan hörande kunde få informationen dygnet runt? Teckenspråkstolkningen ger så mycket mer i kvalitet jämfört med tv-textning i direktsändning. Tv-textningen som dessutom hade stora brister. Varför får vi döva svälja det här? Det här räknas som audism.

På SVT:s hemsida kan man tydligt läsa att ”SVT:s program ska spegla befolkningens olika behov, intressen, perspektiv och åsikter” och ”SVT välkomnar olikheter med hänsyn till ålder, kön, könsidentitet eller annat uttryck, etnicitet, religion eller andra övertygelser, sexuell orientering, funktionsnedsättning och behov av tillgänglighet” Hur visas dessa stora ord i den här situationen?

Vi vill härmed markera för SVT att otillgängligheten som vi döva motvilligt fick svälja under hela helgen är absolut oacceptabel. SVT ska inte exkludera oss döva vid sådana här allvarliga situationer. Det är vår rättighet att följa information och vara delaktiga på lika villkor som hörande som har talat språk. Vi tycker att SVTs agerande är under all kritik.

Vi kräver att få en förklaring av er till varför det blev så här under helgen och varför teckenspråkstolken inte fick synas i bild under kärleksmanifestationen, och vi vill då inte läsa om några ekonomiska skäl, för det är uppenbarligen inte anledning nog.

Vi kräver att ni tar med den här kritiken i er utvärdering och ser över hur ni kan förbättra kring framtida situationer där det kan krävas beredskapstolkningar för att inkludera oss döva.

Teckenspråkets Röst genom Isabel Engwall och Rebecca Jonsson

pil
Om debatten

Audism är ett begrepp som visar att det finns ett förtryck baserat på hörselförmågan. Till exempel att döva möter en mängd hinder i samhället eftersom det är anpassat efter normalhörande personer.

pil
Om debattörerna

Teckenspråkets Röst upplyser om döva och hörselskadades situation i samhället på facebook.com/teckenspraketsrost.

Teckenspråkets röst planerar att bli en organisation på riksnivå och drivs idag av Isabel Engwall och Rebecca Jonsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Isabel Engwall/Rebecca Jonsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro